Društvo

CP Ceriću: Sramno je da Crnogorcima pripisujete zločine u ime srpstva

Ono što je činjeno u ime srpstva devedesetih godina prošlog vijeka pokušavate da pripišete nama Crnogorcima i ako to radite sa tačnim znanjem da mi nemamo nikakve veze sa stradanjem Bošnjaka devedesetih. Onda je gospodine Ceriću vaš pokušaj da stradanje u ime srpstva pripišete nama Crnogorcima - sraman. Još je manje prihvatljivo ako to radite radi homogenizacije Bošnjaka koristeći naš pokret i dajući mu značenje koje on sigurno nema, saopteno je iz Crnogorskog pokreta.
CP Ceriću: Sramno je da Crnogorcima pripisujete zločine u ime srpstva
Portal AnalitikaIzvor

CP je reagvao na izjavu  bivšeg reis ul uleme Islamske zajednice BiH i predśednika Svjetskog bošnjačkog kongresa , dr Mustafe Cerića, koju je prenio Sandžak press pod naslovom „Dr Cerić: Bošnjake je do sada gušila Crnogorska dvoličnost i pokvarenost“. Reagovanje Crnogorskog pokreta Portal Analitika prenosi integralno:

Sandžak press je 10. avgusta 2015. godine prenio izjavu  bivšeg reis ul uleme Islamske zajednice BiH i predśednika Svjetskog bošnjačkog kongresa , dr Mustafe Cerića, povodom  osnivanja Crnogorskog pokreta  3. avgusta 2015. godine u Podgorici, pod naslovom „Dr Cerić: Bošnjake je do sada gušila Crnogorska dvoličnost i pokvarenost“ . Tu izjavu su dalje prenijele   beogradske Večernje novosti  11. avgusta pod naslovom „Cerić: Napravili smo vam državu“, u kojem su se, pored izjave g-dina Cerića, dotakli formiranja Crnogorskog pokreta, objavivši nekoliko informacija iz programskih akata. Nakon toga je nacionalistički sajt IN4S sa egzaltacijom prenio sadržaj teksta iz Večernjih novosti, dopustivši, po običaju, gomilu nacionalističkih, anticrnogorskih, uvrijedljivih komentara. Zanimljivo je to zajedništvo u mišljenju kad su u pitanju Crna Gora i Crnogorci. Vjerujemo da su se prepoznali na istom poslu.

U svojoj izjavi g-din Cerić promoviše ideju panbošnjaštva kao još jedan doprinos retrogradnom dijeljenju ljudi sa ovog prostora i njihovoj antagonizaciji. Previše je pan-pokreta za jednu malenu Crnu Goru da bi još jedan, sada „panbošnjački pokret“ , stavio Crnu Goru na njegovu mapu. Crnogorski pokret upravo jeste formiran da svi van Crne Gore ostave Crnu Goru na miru, da prestanu sa bosnizacijom Crne Gore i pravljenjem nacionalnih rezervata po njoj.

G-din Mustava Cerić se obratio ljudima koji su formirali Crnogorski pokret , a koji su javno ispoljavali svoj protest protiv rata u BIH svih onih nečasnih godina, mnogi kao članovi LSCG, neki kao članovi SDP-a, a neki kroz Mirovni pokret,, optužujući ih da su „Bošnjacima najviše dužni za njihove patnje, da im to Bošnjaci neće ni zaboraviti ni oprostiti dok god im se Crnogorci ne izvine, dok god se ne pokaju, dok god ne obećaju da nikad više neće dignuti ruku na njih, da ih neće ubijati, klati, silovati, hapsiti, deportovati i iz voza izvoditi u nepoznatom pravcu samo zato što su drugačiji od njih u veri, u naciji, u kulturi, u čojstvu“. Mi, Crnogorci koji smo formirali Crnogorski pokret, nikada nijesmo imali problema sa tim što su Bošnjaci drukčiji od nas „u veri, u naciji, u kulturi, u čojstvu“.

Gospodine Ceriću, ono što je činjeno u ime srpstva devedesetih godina prošlog vijeka pokušavate da pripišete nama Crnogorcima i ako to radite sa tačnim znanjem da mi nemamo nikakve veze sa stradanjem Bošnjaka devedesetih, onda je gospodine Ceriću vaš pokušaj da stradanje u ime srpstva pripišete nama Crnogorcima - sraman. Još je manje prihvatljivo ako to radite radi homogenizacije Bošnjaka koristeći naš pokret i dajući mu značenje koje on sigurno nema. Čini se da vas, ipak, najviše nervira što je Crnogorski pokret okuplja Crnogorce sve tri vjere: pravoslavne, islamske i katoličke. Izgleda da vi hoćete da imate kontrolu nad svim pripadnicima islamske vjere, dok se mi, za razliku od vas, ponosimo što nas vjera ne razdvaja kao naciju. Ne mislite valjda da Crnogorci muslimanske vjere ne znaju da među nama nema nikoga ko je imao nečasnu ulogu u ratovima devedesetih i učestvovao u bilo kom „uzimanju bošnjačkih glava“ .

Crnogorski pokret ne poziva u svoje redove Bošnjake i Albance pa je potpuno neutemeljena tvrdnja g-dina Cerića da neko „preko  kičme Bošnjaka i Albanaca, u stvari rešava(ju) svoje nacional(ističko)no pitanje". Nećete nam valjda, g-dine Ceriću, oduzeti pravo da se borimo za pravo svoga naroda na jezik, kulturu, svoju CPC, istoriju, baštinu i nećete valjda da tvrdite da je borba za te vrijednosti nacionalistička? Imate li isti odnos prema Bošnjacima koji se bore za iste nacionalne vrijednosti? Vaša tvrdnja da su nam Bošnjaci i Albanci stvorili državu je istovjetna tvdnji velikosrpskih nacionalista koji svojataju Crnu Goru. Zanimljiva je ta istovjetna retorika na stranicama lista kakav su Večernje novosti? Bošnjaci su glasali za suverenu državu Crnu Goru iz sopstvenih razloga i zbog sebe. Ne zbog Crnogoraca. Vi im, g-dine Ceriću, izgleda preporučujete da bi im bolje bilo u zajedničkoj državi sa Srbijom i sa onima koje ste pobrkali sa nama optužujući nas da smo  „ubijali, klali, silovali, hapsili, deportovali i iz voza ...“

Iskreno se nadamo da će Bošnjaci u Crnoj Gori  shvatiti razliku koja postoji između nas i vas, da mi ne predstavljamo nikakvu opasnost ni za bošnjačku, ni za bilo koju naciju, već da želimo Crnu Goru poput svi modernih država i društava, multietničku, ali i crnogorsku.

Portal Analitika