Društvo

YIHR: Osnovati Kancelariju za regionalnu saradnju mladih

Regionalna mreža Inicijative mladih za ljudska prava pozvala je Vladu Crne Gore da na predstojećoj Konferenciji o zapadnom Balkanu u Beču podrži inicijativu za osnivanje Kancelarije za regionalnu saradnju mladih.
YIHR: Osnovati Kancelariju za regionalnu saradnju mladih
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika, iz YIHR očekuju da sve vlade zemalja u regionu izraze zajedničku volju za unapređenje regionalne saradnje mladih.

Mreža Inicijative mladih za ljudska prava pozvala je sve vlade da prihvate regionalni, multilateralni pristup ovoj temi, i da se podjednako posvete ovom procesu.

- Nudimo svoje iskustvo, stručnost i savjete, i zahtijevamo da civilno društvo i omladinske organizacije na adekvatan način budu uključene u proces osnivanja i rada Kancelarije za regionalnu saradnju mladih - stoji je u deklaraciji Regionalne mreže YIHR dostavljenoj Vladi i medijima.

U toj organizaciji su uvjereni da osnivanje Kancelarije za regionalnu saradnju mladih predstavlja najveći pomak u regionalnim odnosima, koji garantuje dugoročni period mira i prosperiteta.

- Želimo više mogućnosti za nesmetano kretanje po regionu i Evropi, za srijetanje drugih i drugačijih mladih i razmjenu iskustava sa njima. To vidimo kao najbolji način da prevaziđemo višegodišnje nesporazume, prepreke i izolaciju, koji su nam nametnuti kao realnost od strane starijih generacija i kao posledica događaja koji su se desili prije našeg rođenja ili u našem ranom djetinjstvu. Uprkos tome, želimo da upoznamo druge kulture i da zajedno sa mladima iz ostalih zemalja iz regiona odgovorno gradimo zajedničku budućnost - poručeno je u deklaraciji.

Vjeruju da je društveno – politički, demokratski, ekonomski, socijalni i svaki drugi napredak naših društava neraskidivo povezan i sa poštovanjem ljudskih prava.

- Dijelimo zajedničku viziju društva u kojem svako podjednako uživa svoja neotuđiva prava i slobode. Imamo viziju miroljubivog i prosperitetnog regiona koji čine inkluzivna društva koja sarađuju na osnovama povjerenja i uzajamnog razumijevanja - stoji na kraju deklaracije.

Regionalnu mrežu Inicijative mladih za ljudska prava čine brojne organizacije iz pet zemalja u regionu - Srbija, Kosovo, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Crna Gora - a ovu Deklaraciju potpisalo njih 47.

Portal Analitika