Abiznis

DAMJANOVIĆ: KAP treba da nabavi struju iz inostranstva, granice nisu bitne

Završetak kupoprodajnog procesa Kombinata aluminijuma dobra je vijest, a sada je potreba i suština da KAP bude u funkciji crnogorske privrede, kazao je za Antenu M poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović.
DAMJANOVIĆ: KAP treba da nabavi struju iz inostranstva, granice nisu bitne
Portal AnalitikaIzvor

Da bi se to postiglo, on ocjenjuje da je neophodno riješiti dva problema koji su mogli da budu eliminisani protekle godine, a to su cijena struje i Rudnici boksita.

- Prvo moram da kažem da Rudnici boksita jednostavno moraju biti u funkciji KAP-a, bez obzira na vlasničku strukturu. Isto tako, električna energija za KAP mora se obezbijediti na način da ne bude subvencionirana sa budžeta države. Ukoliko je tačno ono što je Veselin Pejović izjavio za cjenovne odnose, onda se postavlja pitanje da li "Uniprom" može da nabavi struju van granica Crne Gore i plati je mnogo jeftinije nego što je dobija od EPCG. U svakom slučaju, koje god se rješenje bude tražilo, ne smije biti vezano za eventualne subvencije države, odnosno budžeta, jer bi to faktički značilo prikriveno finansiranje KAP-a od građana Crne Gore, što bi bilo nedopustivo - smatra Damjanović.

O tome što je Pejović saopštio da neće tražiti struju iz drugih država kad postoji firma koja je prodaje u Crnoj Gori, kako novac ne bi išao van granica naše zemlje, sagovornik Antene M kaže:

- Bez namjere da se miješam u poslovanje bilo koga, moram da kažem da obrazloženje da se, u doba globalizovane ekonomije gdje je i faktički EPCG privatizovana, novac želi ostaviti u Crnoj Gori time što će se struja plaćati Elektroprivredi, a ne uvoziti iz inostranstva, zaista ne može da pije vodu. Apelujem da se - u duhu dobre poslovne politike - nađe rješenje i da se struja nađe tamo gdje je jeftinija. Ako je jeftinija iz uvoza, onda iz poslovne prizme zaista ne može da postoji dilema o tome na koji način je i obezbijediti - kazao je Damjanović.

Pejović je i naglasio da ostale zemlje mnogo više pomažu fabrike nego što Crna Gora pomaže KAP.

- Podsjetiću da je Crna Gora platila samo garancija za KAP više od 105 miliona eura, što je gotovo četiri puta više od kupoprodajne cijene koju je platio Pejović - zaključio je Damjanović.

Portal Analitika