Abiznis

Ostojić podnio ostavku, optužuje štrajkače za opstrukciju

Stečajni upravnik Jadranskog brodogradilišta Žarko Ostojić juče je obavijestio nadležne institucije da podnosi neopozivu ostavku, jer mu je onemogućeno da radi svoj posao, prenosi Pobjeda.
Ostojić podnio ostavku, optužuje štrajkače za opstrukciju
Portal AnalitikaIzvor

U pismu koje je naslovljeno na predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića, gradonačelnicu Herceg Novog Natašu Aćimić, ministre saobraćaja, unutrašnjih i vanjskih poslova Ivana Brajovića, Raška Konjevića i Igora Lukšića, te vrhovnog državnog tužioca

Ivicu Stankovića, Ostojić navodi da mu je, od dana imenovanja, onemogućeno da postupa u skladu sa svojim ovlašćenjima zbog neprestanog protesta i opstrukcije bivših radnika. Prema informacijama Pobjede, Jovanić će danas donijeti odluku po njegovom zahtjevu.

Ostojić navodi da je ostavku podnio motivisan osjećajem profesionalne odgovornosti, koju ne želi imati za radnje van njegovog uticaja i ovlaštenja. On je istakao da je otvoreno pitanje da li više uopšte postoji mogućnost dalje saradnje. Takođe objašnjava da je u više navrata pokušavao da sa predstavnicima najvećeg dijela bivših radnika riješi probleme i obezbijedi funkcionisanje Brodogradilišta nakon otvaranja stečaja.

- Evidentno je da razni subjekti i pojedinci podržavaju ove opstrukcije i poznato je ko svoje interese pretpostavlja realnoj situaciji, ekonomskim i stvarnim potrebama i objektivnim zahtjevima u ovom stečajnom postupku, koji bi trebalo da bude u interesu svih učesnika, bez izuzetka ili privilegovanja bilo koga - naveo je Ostojić i podsjetio da je, na osnovu razgovora sa predstavnicima radnika, donio odluku o angažovanju svih bivših zaposlenih kojima je zbog stečaja prestao radni odnos, te obezbijedio pozajmicu za isplatu akontacije u visini jedne plate.

- Zaposleni su to odbili i nastavili sa opstrukcijama i u fizičkom dijelu, tako da su svi moji dosadašnji pokušaji ostali bez rezultata - napisao je Ostojić i objasnio da radnici svakodnevnim protestima narušavaju sigurnost imovine, "što proizvodi latentnu opasnost ne samo po imovinu ovog društva i povjerilaca, već i po okolinu i zdravlje ljudi".

Ostojić tvrdi da se ovakvu situaciju u Brodogradilištu mnogi zapostavljaju i ignorišu.

- Ne samo razni subjekti, već i lokalna vlast u Herceg Novom javno daje podršku ovim protestima i opstrukcijama, te svim zahtjevima bivših radnika, nezavisno od zakonske i realne osnovanosti - rekao je stečajni upravnik i kazao da se zapostavljaju i ignorišu okolnosti da je svima poznato koje nesagledive posljedice može izazvati bilo kakva havarija u Brodogradilištu, "koju stečajni upravnik, kod svih navedenih okolnosti, ne može da spriječi u okviru svojih zakonom propisanih ovlašćenja".

Izvor: Pobjeda

Foto: radiojadran.com

Portal Analitika