Društvo

AMFILOHIJE: Zapad rastavio vjekovnu državu Srbiju i Crnu Goru i ubijedio da nisu jedan narod

Mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve, Amfilohije rekao je da "novom svjetskom poretku smeta pravoslavna crkva i da je potpuno jasno da zbog svojih imperijalistickih ciljeva savremeni Zapad otvoreno uništava jedinstvo Slovena i slovenskih država", prenosi Pobjeda.
AMFILOHIJE: Zapad rastavio vjekovnu državu Srbiju i Crnu Goru i ubijedio da nisu jedan narod
Portal AnalitikaIzvor

- Naša crkva se ponovo nalazi na raspecu između Istoka i Zapada. S jedne strane, mi se sada nalazimo u prelomnom trenutku novih iskušenja, a, sa druge, u periodu obnove vjere i crkve prvenstveno kod slovenskih naroda, na čelu sa Rusijom - rekao je Amfilohije za ruski sajt Pravoslavlje (www.pravoslavie.ru), navodeći da pod Istokom ne podrazumijeva samo islam, već i budizam i konfučijanstvo.

Prema riječima Amfilohija, Zapadu nije dovoljno samo da uspostavi granicu izmeđ­u Srbije i Crne Gore, nego ih je potrebno ubijediti da nijesu jedan narod, isto kao i Rusiju i Ukrajinu. Mitropolit Amfilohije naveo je da je bivša Jugoslavija namjerno razorena po principu "zavadi, pa vladaj" jer njom nije bilo moguće tako lako manipulisati, a stvorene su male satelitske države Slovenija, Hrvatska, BiH - koja nikada nije ni postojala kao država, a "podijeljene su Srbija i Crna Gora - jedan narod, vjekovna država".

On je kazao i kako je NATO bombardovanjem "od pokrajine Kosovo, iz njene autonomije, stvorena islamska država".

- Ambasadorka SAD na Kosovu bila je na prijemu kod srpskog patrijarha, gdje je kazala da prvi put radi kao diplomata u "islamskoj zemlji". Ispravili smo je i rekli da je to hrišćanska zemlja još od IV vijeka. Ali, oni su to postigli NATO bombardovanjem - formiranjem Kosova kao samostalne države i stvaranjem islamske države. Isto kao što nastoje da Bosnu pretvore u unitarnu islamsku državu - ocijenio je mitropolit SPC.

Takođe je rekao da je Makedonija faktički podijeljena na "slovenski i albanski dio" i pitanje je koliko može opstati u tom obliku, dok Crnom Gorom vlada ista grupa koja se, radi interesa, za vrijeme komunista klanjala zlatnom komunistickom teletu, a sada zlatnom teletu u Briselu. 

- Takvu Makedoniju stvorili su komunisti, kao i Ukrajinu i savremenu Crnu Goru. Sadašnju Crnu Goru stvorili su komunisti - crnogorsku naciju, crnogorski jezik. Sada žele i svoju "crnogorsku crkvu" - zaključio je Amfilohije.

Izvor: Pobjeda, Dan

Portal Analitika