Region

BLIC: Milioni izbjeglica iz Sirije na putu ka Srbiji, Makedoniji i Grčkoj

Srbiju početkom jeseni očekuje još jedan talas izbjeglica, i to mnogo veći nego onaj u kome više od hiljadu emigranata iz Sirije svakog dana uđe u Srbiju, pokazuju podaci bezbjednosnih službi, otkriva Blic.
BLIC: Milioni izbjeglica iz Sirije na putu ka Srbiji, Makedoniji i Grčkoj
Portal AnalitikaIzvor

Beogradski list piše da se u drugom talasu očekuje dolazak u Srbiju najsiromašnijih stanovnika azijskih zemalja u kojima bjesni rat sa ISIS.

Prema procjenama srpskih zvaničnika, na granici Turske je oko tri miliona novih emigranata koji čekaju da krenu u EU preko Grčke, Makedonije i Srbije.

- Novi talas emigranata mogao bi da bude i najrizičniji, kako po bezbjednost tako i po javno zdravlje stanovništva Srbije. Emigranti koji treba da stignu u Srbiju potiču iz najnižih socijalnih struktura zemalja iz kojih dolaze. Zato se već sada planiraju mjere veće kontrole njihovog kretanja - navodi se u najnovijoj informaciji srpskih bezbjednosnih službi koje prate kretanje azilanata.

1208emigU Srbiji je trenutno više od 70.000 azilanata koji čekaju da nastave put ka zemljama EU,a  najviše ih je iz srednjeg ekonomskog staleža. Među njima su i ljekari, nastavnici, profesori i one koji se u Siriji bavili privatnim biznisom. Najveće grupe borave po parkovima oko autobuske i željezničke stanice u Beogradu.

Egzodus emigranata iz Sirije dobro je organizovan. Kod velikog broja pronađeno je uputstvo kuda treba da se kreću, koji prevoz treba da koriste i po kojim cijenama.

- Plan emigranata je da se domognu Srbije, jer je za njih Beograd finansijski centar. Za razliku od Turske, Grčke i Makedonije, u Srbiji dobijaju dokument o zahtjevu za privremeni azil, s kojim u bankama mogu da podignu novac koji im preko "Vester juniona" šalju njihovi rođaci - navodi sagovornik Blica iz srpskih bezbjednosnih službi.

Izvor: Blic

Foto: blic.rs

Portal Analitika