Crna hronika

TUŽBA: Pavićević i njegov ruski prijatelj oštetili Poštu za 2,5 miliona eura!?

Pošta Crne Gore podnijela je tužbu protiv Zavoda za izgradnju Bara (ZIB) u stečaju i barske kompanije USEFA jer su im, kako su naveli u tužbi, ne poštujući ugovor o zajedničkoj izgradnji stambeno-poslovnog prostora nanijeli najmanje 2.500.000 eura štete.
TUŽBA: Pavićević i njegov ruski prijatelj oštetili Poštu za 2,5 miliona eura!?
Portal AnalitikaIzvor

Prema navodima tužbe, kao glavni malverzatori označeni su bivši gradonačelnik Bara Žarko Pavićević, skoro stoprocentni vlasnik ZIB-a koji je u stečaju, stečajni upravnik Zoran Senić, notar Zoran Škopelja i vlasnik barske kompanije USEFA ruski državljanin Anaid Džahalalov. Kompanije ZIB i USEFA su u sporu pred Privrednim sudom u Podgorici. Prema riječima advokata Vladana Bojića, Pošta Crne Gore, čije interese zastupa, 2008. godine je sa ZIB-om sklopila ugovor o zajedničkoj izgradnji stambeno-poslovnog prostora na jednoj od najatraktivnijih lokacija u centru Bara.

Tim ugovorom Pošta je, uz saglasnost ministarstava finansija i telekomunikacija, uložila državno zemljište kako bi zauzvrat dobila 30 odsto od izgrađenog stambeno- poslovnog prostora, odnosno građevinsku nekretninu čija najmanja vrijednost mora da iznosi 4.300.000 eura. Krajem 2011. godine, Pavićević je „uveo u posao“ Rusa Anaida Džahalalova, vlasnika kompanije USEFA. Sa njim je sklopio ugovor o zajedničkom ulaganju, ali o tome nije obavijestio menadžment Pošte. Rus je uložio 4.000.000 eura. Do početka 2013. godine ZIB je izgradio oko 45 odsto dogovorenog objekta.

Sredinom iste godine Atlas banka podnosi Privrednom sudu u Podgorici predlog za uvođenje stečaja u ZIB zbog duga od 800.000 eura. Prema navodima tužbe, Pavi- ćević 10. septembra 2013. godine ZIB-ovu aktivu prenosi na kompaniju USEFA koju zastupa Anaid Džahalalov. U tužbi se navodi da je notar Zoran Škopelja prenio 21 stambeno-poslovnu jedinicu, suprotno zakonu i bez znanja Pošte koja je uložila zemljište na kompaniju USEFA. - Sav investicioni projekat ZIB je prenio na USEFA-u naročito kroz notarski zapis i ugovorom o regulisanju međusobnih odnosa samo 60 dana prije otvaranja stečaja – navodi se u tužbi. ZIB, kojem su ostali samo minusi, je 6. novembra 2013. godine ušao u stečaj. Prema navodima tužbe, stečajni upravnik Zoran Senić Poštu stavlja u treći red potraživanja, a prioritet daje USEFA kojoj priznaje pravo vlasništva na 49 stambeno-poslovnih jedinica. Advokat Bojić u tužbi tvrdi da Senić nije smio da dijeli imovinu dok se zgrada ne završi i ne dobije sve potrebne dozvole, kao i da je kompaniju USEFA uvrstio u prvi, umjesto u treći red potraživača.

U tužbi se navodi da je Senić Pošti priznao pravo nad 329 metara kvadratnih stambenoposlovnog prostora koji su, prema stavu advokata Bojića, pod velikim znakom pitanja jer tek „treba da se izgrade“. Pavićević je prije nekoliko mjeseci u Specijalnom tužilaštvu saslušavan i povodom ovog slučaja. Bivši gradonačelnik Bara se našao pod lupom Specijalnog tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala zbog sumnjivih poslovanja dok je bio na čelu op- štine. Na provjeri je i dokumentacija o izgradnji pojedinih zgrada koje su napravljene za vrijeme Pavićevićevog mandata zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj i oštetio op- štinu. Postoje indicije o koruptivnim radnjama sa višemilionskom štetom koje se provjeravaju. S obzirom da je preduzeće Zavod za izgradnju Bara u stečaju od septembra 2013. godine, inspektori za borbu protiv organizovanog kriminala su dio dokumentacije izuzeli i iz Privrednog suda.

Provjere poslova kojim je Pavićević upravljao uslijedile su nakon prijava MANS-a o njegovim zloupotrebama, potkrijepljenih dokumentacijom. U jednoj od prijava navodi se da je Pavićević otuđio državno zemljište na ime kompenzacije za izgradnju sportske dvorane. Radove je izvodila firma ZIB. Pavićević je „uzeo“ dva placa kako bi napravio dvoranu, a izgradnju platio opštinskim novcem. Pavićević se sumnjiči da je poslove oko izgradnje uglavnom sklapao u svoju korist. Njegovo preduzeće – ZIB je bilo izvođač radova na spornim zgradama. Tužilaštvo provjerava još nekolike zgrade za koje se sumnja da su ,,nikle“ zah v a l j u j u ć i  z l o u p o t r e b i položaja i korišćenjem opštinskog novca. (Pobjeda)

Portal Analitika