Politika

KALUĐEROVIĆ: Mladi u Crnoj Gori zaslugom vlasti na margini društva

Mladi u Crnoj Gori, zaslugom aktuelne vladajuće koalicije, sve više se nezasluženo nalaze na margini društva, umjesto da budu pokretačka snaga razvoja. Zbog toga će politika Socijalističke narodne partije i dalje biti posvećena otvaranju većih mogućnosti za zapošljavanje mladih, odnosno stvaranju perspektiva za tu populaciju na tržištu rada, saopštila je Slađana Kaluđerović, portparolka SNP-a.
KALUĐEROVIĆ: Mladi u Crnoj Gori zaslugom vlasti na margini društva
Portal AnalitikaIzvor

Ona je istakla da Crna Gora treba da bude mjesto jednakih šansi za sve, da posao nakon završenog fakulteta nije poklon onih koji su na vlasti, već zasluga onog koji je spreman da stečeno znanje stavi u funkciju razvoja zemlje.

- S obzirom na neusklađenost obrazovnog sistema sa potrebama tržišta rada, mladima je veoma teško da nađu posao bez obzira na dostignuti nivo obrazovanja. Takođe, veoma je visok priliv mladih na tržište rada koji prvi put traže zaposlenje, što u osnovi doprinosi rastu nacionalne stope nezaposlenosti. SNP će zato, kroz zakonodavne inicijative, tražiti uvođenje poreskih olakšica za poslodavce koji zapošljavaju mlade, kako bi stimulisali zaposlenje ove populacije. Posebnu pažnju treba posvetiti razvijanju preduzetničkih vještina kod mladih, kao i njihovo uključivanje u programe samozapošljavanja. U tom cilju, SNP će kreirati posebne programe za mlade kojima bi se podsticalo omladinsko preduzetništvo – navodi se u saopštenju.

SNP se, kako ističe Kaluđerović, zalaže i za povećanje dostupnosti kulturnih sadržaja za mlade, omogućavanje besplatnog  pristupa Internetu u svim školama i ostalim ustanovama obrazovanja, nauke  i kulture.

- Posebnu pažnju treba posvetiti izgradnji novih i opremanju postojećih prostora za sport, kao i  razvijanju besplatnih aktivnosti sportskih klubova i centara, što će SNP, kao buduća vlast, obezbijediti. SNP se zalaže za dodatno uspostavljanje saradnje sa saobraćajnim preduzećima kako bi se na nivou države sklopili novi sporazumi i dogovori o popustima i povlasticama u putničkom saobraćaju za sve oblike javnog transporta za mlade. Posebnu pažnju potrebno je posvetiti mladim sa hendikepom, odnosno aktivno im pomoći u rješavanju problema sa kojima se suočava ova populacija – navodi se u saopštenju Kaluđerović.

Ona je kazal da je jasno da je svim mladima u Crnoj Gori neophodna podrška, jer nije riječ samo o njihovom boljem životu, već i o budućnosti zemlje.

- Sistemska, organizovana i stalna podrška mladima znači kvalitetnu i sigurnu budućnost Crne Gore, njen dalji ekonomski razvoj, povećanje nataliteta i stvaranje uslova za bolji život mladih, a svim tim ciljevima SNP će maksimalno biti posvećen i u narednom periodu – poručila je Kaluđerović.

Portal Analitika