Region

Nacionalni savjet jedinstveno za crnogorski jezik u Vrbasu

Nakon jednoglasno usvojenog stava na sjednici održanoj 10.07.2015. u Lovćencu, Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine u Republici Srbiji uputio je u petak 7. avgusta zvaničan zahtjev opštini Vrbas za pokretanje postupka uvođenja crnogorskog jezika u službenu upotrebu, stoji u saopštenju Aleksandre Vučinić predsjednice Izvršnog odbora.
Nacionalni savjet jedinstveno za crnogorski jezik u Vrbasu
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

U zahtjevu Nacionalni savjet ukazuje da prema zvaničnim rezultatima Popisa stanovništva iz 2011. godine na teritoriji opštine Vrbas živi 7.353 pripadnika crnogorske zajednice što čini 17,5 odsto od ukupnog broja stanovnika opštine.

U članu 11. Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma se navodi: “Jedinica lokalne samouprave će obavezno svojim statutom uvesti u ravnopravnu službenu upotrebu jezik i pismo nacionalne manjine ukoliko procenat pripadnika te nacionalne manjine u ukupnom broju stanovnika na njenoj teritoriji dostiže 15 odsto prema rezultatima poslednjeg popisa stanovništva”.

Nacionalni savjet je u zahtjevu ukazao da je navedena zakonska norma imperativnog karaktera i da je obaveza opštine Vrbas da pokrene inicijativu za izmjene Statuta, kojima će crnogorski jezik biti uveden u službenu upotrebu i podsjetio na Preporuku koju je 19.09.2013. Opštinskom vijeću uputio Pokrajinski ombudsman u postupku pokrenutom po predstavci predsjednika Crnogorske partije.

U Preporuci se navodi: “Pоtrеbnо је dа Оpštinskо vijеćе оpštinе Vrbаs, kао оvlаšćеni prеdlаgаč, uputi Skupštini оpštinе Vrbаs nа rаzmаtrаnjе i dоnоšеnjе Prijеdlоg оdlukе о izmjеnаmа i dоpunаmа Stаtutа оpštinе Vrbаs, kојim ćе sе Stаtut оpštinе Vrbаs usklаditi sа stаvоm 2. člаnа 11. Zаkоnа о službеnој upоtrеbi јеzikа i pismа. Izmjеnаmа i dоpunаmа Stаtutа оpštinе Vrbаs ćе sе uvеsti nа tеritоriјi оpštinе Vrbаs u rаvnоprаvnu službеnu upоtrеbu, pоrеd srpskоg, mаđаrskоg i rusinskоg јеzikа i njihоvih pisаmа, i crnоgоrski јеzik i pismо.”

Pored Vrbasa jedina opština u Srbiji gdje su ispunjeni zakonom propisani uslovi za uvođenje crnogorskog jezika u službenu upotrebu je opština Mali Iđoš, koja je to uradila 2010. godine, na zahtjev Udruženja Crnogoraca Srbije “Krstaš”, glasovima odbornika Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) i Crnogorske partije (CP).

Portal Analitika