Sci/Tech

Najveća Google promjena do sada, sad je dio Alphabeta!

Google kompanija se transformiše iz korjena i njegovi osnivači prelaze u novu kompaniju. Evo šta to znači za nas, korisnike!
Najveća Google promjena do sada, sad je dio Alphabeta!
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Google kao jedna od najvećih svjetskih kompanija ušla je u proces masivne reorganizacije, iznenađujuće, ali ne i neočekivane po mišljenju portala The Verge, a dosadašnji direktor Chrome OS i Android divizije, Sandar Pikaj, postao je novi generalni direktor.

Kompanija Google će postati do nove holding kompanije koja će se zvati Alphabet i koju će voditi osnivači Googla kakvog poznajemo.

Lari Pejdž je objavio vijest o početku reorganizovanja i novom direktoru na zvaničnnom Google blogu, kao i to da će upravo on i Sergej Brin, takođe suosnivač najveće internet kompanije, voditi novi Alphabet.

“Kao što smo Sergej i ja napisali u osnivačkom dokumentu prije 11 godina, Google nikako nije klasična kompanija. Nemamo namjeru da Google to i postane”, napisao je Pejdž na stranici Alphabeta i dodao da su se od njih mogli očekivati neobični koraci u poslovanju, jer danas, da bi bio relevantan moraš se naći i u neprijatnim situacijama.

Struktura Alphabeta ličiće na strukturu velike holding kompanije, koja posjeduje različite manje ili veće nezavisne kompanije sa svojim direktorima i ljudstvom i ima udio u mnogim drugim kompanijama. Kompanije koje su do sada poslovale u okviru Google-a, a koje nisu dio internet biznisa, recimo Life science, Calico, X lab ili Nest neće više biti dio Google-a, nego novog Alphabeta i imaće svoje nove direktore. S druge strane, Google Play Store, YouTube, Android, Google Maps, Google Search i drugi servisi će biti deo Google-a, ne Alphabeta.

Nova struktura kompanije trebalo bi da investitorima omogući bolji uvid u to koliko novca se troši i za koju od manjih kompanija, “Od početka smo težili ka mnogo višim ciljevima”, rekao je Pejdž na kraju blog posta i zaključio “Želimo da radimo svrsishodnije i još značajnije stvari sa sredstvima koje imamo”.

Dakle, Google kakav poznajemo definitivno se mijenja, što ne znači da će korisnici primijetiti neku posebnu razliku u funkcionisanju sadašnjih servisa. Znamo da se Google Plus gasi, a kako će se razvijati ostale popularne Google usluge ostaje nam da vidimo! Ne očekujemo neku drastičnu promnenu nagore, evo, već smo dobili novi Google Hangouts, a Sandar Pikaj sigurno će unijeti neke svoje stavove u funkcionisanje Googla i njegove buduće odluke...

Izvor i foto: mondo.rs

Portal Analitika