Crna hronika

Za koga je stvarno radio „Boss“ Šuković?

Policajac Predrag Šuković, nekadašnji šef Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala - koji je široj javnosti postao poznat nakon javnih optužbi protiv potpredsjednika Vlade Duška Markovića i bivšeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića - odlučio je da internacionalizuje vlastiti slučaj.
Za koga je stvarno radio „Boss“ Šuković?
Portal AnalitikaIzvor

Prema saznanjima Pobjede, Šuković je prije nekoliko dana uputio Ambasadi SAD u Podgorici molbu za prijem i danas bi trebalo da obavi razgovor sa predstavnicima američke ambasade. Što će sve Šuković da ispriča Amerikancima, ostaće van domašaja šireg kruga ljudi. No, već sam odlazak na sastanak u Ulici Džona Džeksona broj 2 jeste dokaz da bivši šef policijskog odjeljenja želi da se međunarodna zajednica aktivnije uključi u praćenje njegovog slučaja. Problem, međutim, nije u tome što će sve Šuković da ispriča Amerikancima, ključno pitanje je: zbog čega crnogorsko Tužilaštvo ignoriše javni interes i prosto odbija da se sazna istina u “slučaju Šuković”?

Zvanično, protiv Šukovića je u toku istraga, ili kako to u Tužilaštvu zovu - izviđaj, zbog ugrožavanja sigurnosti potpredsjednika Vlade Duška Markovića, kao i disciplinski postupak u Upravi policije. Istraga je pokrenuta zbog prijetećih i uvredljivih komentara koje je Šuković postavljao na portalu “Vijesti”, pod pseudonimom “Boss”, protiv Markovića, ali i kasnijih javnih optužbi koje je u medijima iznio protiv Veselina Veljovića i vicepremijera da su “pripadnici mojkovačkog kriminalnog klana”.

Novimenovani specijalni tužilac Milivoje Katnić nedavno je ispitao Šukovića o navodnim saznanjima o švercu cigareta iz mojkovačke fabrike duvana. I na tome je, za sada, stalo. Šukovićeve optužbe još su u “fazi izviđaja”.

Karijera: O Predragu Šukoviću javnost nije ništa znala prije njegovog imenovanja za načelnika Odjeljenja za borbu protiv organizovanog kriminala u Upravi policije 2011. godine. Šuković je svojevremeno, 1998. godine, kao “perspektivan” kadar, dobio angažman u Agenciji za nacionalnu bezbjednost, gdje je proveo niz godina. Bio je zaposlen u sektoru kojim je šefovao Darko Beli Raspopović , ali samo do 2000. godine kada ga je Raspopović udaljio iz svog resora i kada je premješten u Centar bezbjednosti Podgorica. Kako je ANB po prirodi posla vrlo zatvorena državna institucija, nijesu zvanično poznati razlozi zbog kojih je Šuković 2002. godine odstranjen iz ANB-a, ali očito da njegovi šefovi - uključujući i dugogodišnjeg prvog čovjeka ANB-a Duška Markovića - nijesu bili zadovoljni poslom koji je obavljao. Zato je premješten u Upravu policije, gdje nije bio na nekoj značajnijoj funkciji u doba dok je direktor bio Veselin Veljović, pa je dio “radnog angažmana” Šuković proveo na bolovanju.

Iznenadni uspon Predraga Šukovića vezuje se za dolazak Božidara Vuksanovića na mjesto prvog čovjeka Uprave policije. Njegovom odlukom Šuković je početkom 2012. postavljen za šefa Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala. Otuda je i imao pristup povjerljivim podacima. Ali i mogućnost da njima raspolaže. Što je sve Šuković operativno pokrivao i čime se konkretno bavio dok je bio na čelu vrlo važnog policijskog odjeljenja, za sada nije poznato.

Šuković je u razgovoru za “Vijesti” svojevremeno ustvrdio da je došao do dokaza o švercu cigareta u fabrici duvana u Mojkovcu. No, osim indicija, nije bilo opipljivih rezultata Šukovićevog rada. Specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala, nakon više mjeseci istrage, u dokumentima koje je dostavila Uprava policije - nije našla elemente bića krivičnog djela. Interesantno je da tokom 14 mjeseci - koliko je Predrag Šuković obavljao dužnost šefa Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala nije sprovedena niti procesuirana nijedna policijska akcija protiv organizovanih kriminalnih grupa?! Osveta ili...

Početkom 2013. godine, nakon istrage Unutrašnje kontrole, direktor Uprave policije Slavko Stojanović je Predraga Šukovića razriješio dužnosti. Koji mjesec kasnije, počele su medijske najave - kroz pisanje dnevnog lista “Vijesti” budućeg javnog sukoba Šukovića sa bivšim pretpostavljenim. Je li to osveta neuspješnog, nesposobnog opreativca ili vapaj policajca koji tvrdi da - zbog opstrukcija u vrhu policije i bezbjednosne službe - nije ni mogao da ima rezultate? To su pitanja na koja bi upravo crnogorsko tužilaštvo moralo da pruži odgovor, jer su Šukovićeve optužbe teške i kompromitujuće, ne samo za prozvane Markovića i Veljovića, nego za crnogorsku državu. No, umjesto očekivane akcije, od vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića, za sada nema odgovora. Čudno je da se crnogorsko tužilaštvo oglušilo na javno upozorenje potpredsjednika Vlade i da se nije potrudilo da razotkije stvarne motive Šukovićevih javnih optužbi i tajnih internet napada na Markovića i Veljovića. Osim toga, tužilaštvo bi možda moglo i da se pozabavi njegovim “ranim radovima” u ANB-u i navodnim vezama sa kriminalnim klanovima.

,,Opasne veze“ sa kriminalnim klanom iz Budve?: Policajci koji se bave istraživanjem organizovanog kriminala, po logici policijskog posla, stupaju u određene, direktne ili indirektne, kontakte sa osobama koje su, na osnovu operativnih saznanja, involvirane u unosne kriminalne poslove. Prema saznanjima Pobjede, interna kontrola, uz saradnju sa ANB, ispitivala je svojevremeno veze Predraga Šukovića sa dvojicom bezbjednosno interesantnih osoba iz Budve, naročito u periodu 2011. i 2012. godine. Riječ je o ljudima za koje se osnovano sumnjalo da imaju saradnju sa grupama iz, kako se to kaže, međunarodnog kriminalnog narko-lanca, zbog čega su bili predmet interesovanja i inostranih službi, prvenstveno američke DEA-e. Prema operativnim saznanjima istražitelja, ekipa iz Budve je bila dio kriminalne organizacije povezane sa Darkom Šarićem. Nema zvaničnih informacija o tome da li su “suviše prisne veze” Šukovića sa dvojicom Budvana bile osnovni razlog što je uklonjen sa mjesta šefa Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala. Navodno je čak Šuković bio u kumovskim odnosima sa jednim od momaka iz narko kartela. U vrhu Uprave policije su posumnjali da su povjerljivi podaci počeli neobjašnjivo da “cure” prema kriminalnim ekipama, ali i da su neki transkripti, formirani tokom mjera tajnog nadzora, lako dolazili do onih koji su bili meta prisluškivanja, ali i do jedne grupe novinara sa kojima je Šuković bio povezan. Početkom 2013. godine Unutrašnja kontrola MUP-a je ispitivala i navode da je Šuković - dok je bio šef Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala - nelegalno prisluškivao brojne funkcionere iz sektora bezbjednosti, političare, ali i novinare i pojedine vlasnike medija. Službenici Unutrašnje kontrole nijesu mogli da utvrde zloupotrebu položaja jer su, kako saznaje Pobjeda, svi “kritični” zapisi izbrisani iz informacionog sistema?! Zbog toga je smijenjen šef Odjeljenja za posebne provjere Dejan Bašanović, a kasnije je “ražalovan” i Predrag Šuković.

(Pobjeda)

Portal Analitika