Društvo

U toku rekonstrukcija osnovnih škola „Vladimir Nazor” i „Oktoih“

Učenici osnovnih škola „Oktoih“ i „Vladimir Nazor” počeće školsku godinu u okrečenim učionicama sa novim prozorima i pod novim krovom. Zahvaljujući donacijama, đaci će imati bolje uslovi za rad.
U toku rekonstrukcija osnovnih škola „Vladimir Nazor” i „Oktoih“
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Rekonstrukciju škole „Vladimir Nazor”, koja je počela 27. jula, finansira Komanda Mornarice SAD-a. Kako je za Pobjedu rekla direktorica Ljiljana Krivokapić, svi unutrašnji radovi biće završeni do početka školske godine.

- Ovo je trebalo i našoj školi i Podgorici. To je donacija američke mornarice, a naša škola je izabrana putem slučajnog uzorka. Unutrašnji radovi biće završeni do 1. septembra, kako bi nastava mogla nesmetano da se odvija – rekla je Krivokapić.

S obzirom na to da je ova škola paviljonskog tipa, u toku je izgradnja i četvrte pasarele, koja je nedostajala.

- Ispred sva tri paviljona postoji pasarela, ali od trećeg paviljona do sale bio je prazan prostor. Dogradićemo tih 27 metara i pasaraela će ići do kraja sale, tako da djeca ni u jednom trenutku neće biti izložena ni kiši, ni vjetru. Radovi na fasadi i pasarela biće gotovi tokom jeseni – rekla je Krivokapić.

Rekonstrukcija Osnovne škole „Oktoih” koštaće oko pola miliona eura. Novac za to obezbijedila je Vlada, kroz primjenu mjera energetske efikasnosti.

Direktor Vukić Konjević rekao je da će đaci početi nastavu pod novim krovom.

- Mijenja se kompletna krovna konstrukcija, prozori i vrata na učionicama, a biće popravljeno centralno grijanje i rasvjeta. Radi se nova fasada sa izolacijom od stiropora i stirodura od osam centimetara, pa će zimi biti toplije – rekao je Konjević.

U cilju primjene mjera energetske efikasnosti, ovog ljeta biće rekonstruisano osam osnovnih i srednjih škola iz Podgorice, Danilovgrada, Pljevalja, Bijelog Polja, Rožaja i Plava. Ukupna vrijednost radova iznosi 5,2 miliona eura.

Izvor: Pobjeda; foto: zuns.me

Portal Analitika