NATO

Predlog rezolucije o podršci integraciji: NATO garant opstanka Crne Gore

Punopravno članstvo u NATO je strateški cilj Crne Gore i predstavlja našu istorijsku šansu da svojoj zemlji, našim građanima i budućim generacijama obezbijedimo sigurno i dostojno mjesto u porodici razvijenih demokratskih naroda i država - piše u Predlogu rezolucije o podršci integraciji Crne Gore u NATO, koja je juče stavljena u skupštinsku proceduru.
Predlog rezolucije o podršci integraciji: NATO garant opstanka Crne Gore
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Predlog rezolucije, čije izvode ekskluzivno objavljuje Pobjeda, potpisali su poslanici DPS-a Milutin Simović, Miodrag Vuković, Mevludin Nuhožić, Predrag Sekulić i Obrad Mišo Stanišić, šef poslaničkog kluba SDP-a Borislav Banović, predsjednik Pozitivne Crne Gore Darko Pajović, poslanik Bošnjačke stranke Suljo Mustafić i predstavnik albanskih stranaka Nik Đeljošaj.

Rezolucija za sada ima podršku 49 poslanika u Skupštini Crne Gore i o njenoj sadržini parlament bi trebalo da raspravlja sredinom septembra.

Devet tačaka: Rezolucija ima ukupno devet tačaka i u svakoj se posebno apostrofira značaj evroatlantskih integracija Crne Gore i u njoj se ne precizira način na koji bi Crna Gora trebalo da donese odluku o NATO.

- Članstvo u NATO je interes države Crne Gore i cijelog društva. To nije ekskluzivni izbor ni vlasti, bilo koje partije, ni bilo koje druge političke ili intelektualne elite. Zbog toga, u

ostvarenju cilja sticanja punopravnog članstva, intenziviraćemo neposredni, konstruktivni, otvoreni i stalni dijalog na svim nivoima i sa svim građanima. Dijalog lišen jednostranih interesa, dnevnopolitičkih nadgornjavanja, predrasuda i iracionalnih emocija. Dijalog između svih političkih subjekata, dijalog sa civilnim sektorom, sa medijima, sa stručnom javnošću. Takvim dijalogom proširićemo društveni konsenzus u pogledu NATO integracija. Konsenzus koji će okupiti građane oko zajedničkih interesa – napretka, prosperiteta, vladavine prava i bezbjednosti države, društva i svih pojedinaca - navodi se u tački tri Rezolucije.

U Rezoluciji se pozivaju sve nadležne državne institucije, zakonodavne, izvršne i sudske vlasti da, u okviru svojih nadležnosti, poštujući ustavna načela podjele vlasti, dodatno intenziviraju svoje aktivnosti u cilju kvalitetne i pune realizacije integracione agende.

- Članstvom u NATO želimo biti aktivan činilac trajnog osiguranja mira, stabilnosti i sigurnosti za Crnu Goru u stabilnom regionalnom okruženju, koja može odgovoriti savremenim i budućim bezbjednosnim izazovima kakvi su organizovani kriminal, korupcija, terorizam, vjerski i nacionalni ekstremizam, sajber kriminal. Crnu Goru koja ravnopravno odlučuje, čuvajući svoje interese – navodi se u tački pet Rezolucije.

U dokumentu se navodi da punopravnim članstvom u NATO-u Crna Gora postaje dio porodice zemalja koje imaju snažniju ekonomiju, viši životni standard, jače institucije, razvijeniju demokratiju.

- To će biti važan podsticaj za ubrzanje i uspješan završetak pregovora o punopravnom članstvu Crne Gore u Evropskoj uniji - navodi se u Rezoluciji.

Apostrofira se i da će članstvo u NATO pospješiti regionalnu stabilnost.

- Težeći ostvarivanju punopravnog članstva u NATO, Crna Gora čini i značajan korak u pravcu učvršćivanja regionalne stabilnosti, što je od presudne važnosti za sve države i narode na Zapadnom Balkanu. To će biti najbolji put za jačanje mira i stabilnosti kako u regionu, tako i na širem međunarodnom planu - navodi se u Rezoluciji.

Nacionalni interesi U obrazloženju Rezolucije navodi se i da je članstvo u NATO najbolji način da zaštitimo nacionalne interese.

- Poučena iskustvom gubitka nezavisnosti nakon Prvog svjetskog rata, Crna Gora mora u postojećim geopolitičkim okolnostima da racionalno sagleda sve mogućnosti i donese odluku koja će na najcjelishodniji i ekonomski najopravdaniji način zaštititi njene nacionalne i bezbjednosne interese. Ovo je posebno važno imajući u vidu regionalni, ali i širi politički, ekonomski i bezbjednosni kontekst. Polazeći od ovih pitanja, integracija u NATO i EU nameće se kao jedino pravo rješenje - navodi se u dokumentu.

U dokumentu, o kojem će se raspravljati u parlamentu, navodi se da je NATO garant teritorijalnog integriteta i suvereniteta Crne Gore.

- Punopravno članstvo Crne Gore u NATO je garant najvažnijih vrijednosti: mira i bezbjednosti, teritorijalnog integriteta i suvereniteta, daljeg  unapređenja vladavine prava i demokratije, zaštite ljudskih i manjinskih prava, unapređenja kvaliteta života svakog pojedinca i ukupnog društva – navodi se u dokumentu.

Članstvo u NATO će dodatno ojačati međunarodni politički položaj zemlje.

- Crna Gora time postaje saveznica najvećim svjetskim silama i partner u donošenju važnih odluka koje se odnose ne samo na njenu, već i regionalnu i globalnu  bezbjednost. Članstvom se obezbjeđuje pristupinformacijama od značaja za nacionalnu i regionalnu bezbjednost. Osnažiće politički ugled i uticaj, uključiće se u sve vojne i političke aktivnosti NATO, kao i redovno učešće u radu tijela i odbora NATO - zaključeno je u dokumentu.

Izvor: Pobjeda; foto: rtv.rs

Portal Analitika