Društvo

SOBNOR: Nadležni da spriječe skrnavljenje jednog od najsvetlijih perioda u istoriji CG

U medijima se ovih mjeseci pojavila izvjesna nevladina organizacija koja organizuje, kako oni kažu, paradu ponosa pod nazivom Nikšićki Prajd 2015, god pod logom na kojem je zvijezda petokraka i parola „Stop Fašizmu-Sloboda narodu“, kaže se u saopštenju Saveza organizacija boraca NOR-a Crne Gore dostavljenom Portalu Analitika.
SOBNOR: Nadležni da spriječe skrnavljenje jednog od najsvetlijih perioda u istoriji CG
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

SOBNOR Crne Gore kao nevladina organizacija koja djeluje u Crnoj Gori i koja okuplja borce i poštovaoce NOR-a koji baštine izvorne ideje naše slavne revolucije dužna je stati u odbranu časti i dostojanstva svih simbola i dogadjaja iz tog vremena, koji su na udaru povampirenih snaga posebno u nekoliko poslednjih godina. Simboli te borbe i naše organizacije pored ostalih su zvijezda petokraka pod kojom se izvojevala sloboda za koju je svoje živote položilo više od milion hrabrih sinova i kćeri sa prostora velike Jugoslavije naše nekadašnje zajedničke domovine, navodi se dalje u saopštenju pomenute organizacije.

- Bez namjere da polemišemo sa njihovim programskim opredjeljenjima ovoga puta oštro osudjujemo sve zloupotrebe svijetlih simbola i poruka slavne NOB-e, zarad samo njima znanih interesa. Dajemo punu podršku svima onima koji se zalažu da se spriječi obesmišljavanje ovih najsvetlijih simbola koje iz dana u dan skrnave ove i njima slične organizacije u pokušaju da negiraju epohalna ostvarenja časne revoluvcije.

S tim u vezi podržavamo sve one koji su stali u odbranu  svijetlih tekovina NOR-a i revolucije,čime čuvamo od zaborava sjećanje na slavne heroje i dogadjaje tog vremena. No nadamo se da  gradjani Nikšića,grada slavnih tradicija iz prošlosti,grada koji je dao veliki doprinos ratu i revoluciji neće dozvoliti da se u njihovom i našem Nikšiću organizuju manifestacije koje imaju za cilj ruganje sa simbolima koji su bili i ostali trajna obelježja  slobode,sloge i dostojanstva.

Apelujemo na nadležne organe i institucije da stanu  u odbranu skrnavljenja jednog od najsvetlijih perioda u istorijskoj prošlosti Crne Gore - kaže se na kraju saopštenja SOBNOR-a.

Podsjetimo, nevladine organizacije “LGBT Forum Progres” i “Hiperion” utvrdile su slogan predstojeće Povorke ponosa u Nikšiću , koji će glasiti “Stop fašizmu - sloboda narodu”, dok je za logo određeno rješenje koje, kako smatraju, simbolizuje u savremenom smislu inkluziju LGBT osoba kao antifašističku tekovinu i akcentira slobodarsku i naprednu tradiciju Nikšića.

Prajd u Nikšiću, pod nazivom “Akademska šetnja ponosa”, očekuje se da bude održan u septembru ove godine. Dosadašnje Povorke ponosa u Nikšiću, koje su planirane u aprilu i maju ove godine, Uprava policije je zabranila zbog ozbiljnih bezbjednosnih rizika.

Portal Analitika