Abiznis

MA: Za prvih šest mjeseci 100.000 eura prihoda više

Nacionalni avioprevoznik Montenegro Airlines (MA) je za prvih šest mjeseci ove godine prevezao 231.164 putnika (pet odsto više nego u istom periodu prošle godine) i ostvario porast prihoda za 100.000 eura. Najveći porast broja putnika je ostvaren iz Beograda, oko 6.200, Pariza 2.000, Frankfurta, Kopenhagena, Dizeldorfa, Londona, Ljubljane i Ciriha sa oko 1.000 putnika više nego prethodne godine – saopštio je Živko Banjević, izvršni direktor Montenegro Airlines-a.
MA: Za prvih šest mjeseci 100.000 eura prihoda više
Portal AnalitikaIzvor

On je na predstavljanju poslovnih rezultata kompanije kazao da se najveći pad broja putnika ove godine desio sa ruskog tržišta. Rusa je 25 odsto manje nego prošle godine, a prema riječima Banjevića, glavni razlog toga je devalvacija rublje.

„To je dovelo do pojave nelojalne konkurencije. Montenegro Airlines se ranije sa nelojalnom konkurencijom sa ruskog tržišta suočavao samo u toku ljetnje sezone na bazi čarter letova. Nažalost, danas to više nije slučaj. Nelojalnu konkurenciju imamo maltene od početka zimske sezone 2014. godine, gdje ruski avioprevoznici prevoze putnike po cjenovniku koji nema nikakve ekonomske logike. Iz tog razloga je došlo do projektovanog pada putnika sa tog tržišta. Statistika Aerodroma Crne Gore kaže da je ukupan pad broja putnika sa ruskog tržišta tri odsto, a povećan je saobraćaj za četiri odsto u prvih šest mjeseci 2015.“, objašnjava Banjević.

Znajući šta će se desiti sa ruskim tržištem, MA se, prema riječima Banjevića, maksimalno orjentisala na druga tržišta, pogotovo zapadnoevropska.

„Za prvih šest mjeseci smo doveli pet odsto više putnika, što znači da smo uspjeli u tome. Pored svih teškoća na ruskom tržištu, za prvih šest mjeseci 2015. ostvarili smo porast prihoda za 100.000 eura“, naglasio je Banjević.

Ipak, ove godine i nije sve tako crno u vezi sa ruskim tržištem. MA je 9. juna uveo redovnu liniju za Sankt Peterburg i od tada je prevezao 1.250 putnika, što je prema mišljenju Banjevića komercijalno opravdalo otvaranje pomenute linije.

Zahvaljujući ugovorima o serijama čarter letova koji su sklopljeni krajem 2014. sa Njemačkom, MA je sa 35 čartera prevezao 5.500 putnika u predsezoni. Banjević napominje da isti trend očekuje, te da će nakon septembra doći još 5.000 njemačkih turista.

Za prvih pola godine nacionalni avioprevoznik je ostvario 6,5 miliona eura gubitaka, a Banjević podvlači da će se zbog velikog obima posla u ljetnjim mjesecima taj dug u najvećoj mjeri kompenzovati.

Predsjednica Odbora direktora MA, Daliborka Pejović, kazala je da dugovanja nacionalnog avioprevoznika iznose 74 miliona eura, a da su prilikom dolaska novog menadžmenta u kompaniju iznosila 82 miliona. Ona je naglasila da ne strahuje od stečaja, te da su spremne dvije mjere kojima će se, kako je kazala, gasiti „požari“.

„Interes nam je da avione koje imamo bolje koristimo tokom zime kada nemamo punu sezonu i kada imamo mogućnost da ih rentiramo za druga tržišta ili potrebe drugih kompanija. Takođe, Vladi smo poslali zahtjev za reprogramiranje kreditnih obaveza“, istakla je Pejović.

Revizije koje je novi menadžment MA radio su pokazale da je komapnija imala 16 miliona skrivenih gubitaka.

„U protekle dvije godine smo skoro sa pola miliona eura isplatili obaveze prema Prištinskom aerodromu. Isplatili smo sve obaveze prema kompaniji „Normal“ prilikom kupovine poslovnog prostora koji sada koristi dio službi MA u iznosu od skoro 650.000 eura. Smanjili smo kreditne obaveze naše kompanije za skoro pet miliona eura. Uspjeli smo da riješimo kompletan carinski dug u iznosu od 5,9 miliona eura. Smanjili smo broj zaposlenih koji smo zatekli u julu 2013 – sa 454 na 398 u julu ove godine“, kazala je Pejović i dodala da će nakon završetka sezone ova kompanija otpustiti još 23 zaposlena kako bi ispunila jedan od zaključaka vladinog Programa o restruktuiranju Montenegro Airlines-a.

Ona je naglasila da još uvijek nijesu realizovana dva bitna zaključka Programa o restruktuiranju MA - otpis duga prema Aerodromima od 3,5 miliona eura i definisanje i potpuno anuliranje obaveza koje MA ima prema Saveznoj kontroli leta.

„Sva naša dugovonja prema Aerodromima u iznosu od preko 12 miliona eura su i dalje ostala aktuelna. Ona će biti izmirivana u ratama i danas iznose 8,3 miliona eura. Ostao je dug prema Saveznoj kontroli leta od 9,5 miliona eura, od kojih smo izmirili četiri rate u iznosu od 410.000 eura“, istakla je Pejović

Kontrola zaposlenih na psihoaktivne supstance

Pejović je kazala da je MA prije dva mjeseca sklopio ugovore sa domovima zdravlja u Danilovgradu i Tivtu, kako bi se vršile kontrole zaposlenih na psihoaktivne supstance.   

„Imamo već prve rezultate. Zaposleni su zadovoljni zbog toga. Ne posmatraju to kao nešto problematično, a i mi smo zadovoljni što je to dodatno osiguranje za naše putnike“, rekla je Pejović i dodala da su do sada imali dva problematična slučaja – neodazivanje na test i jednu osobu pozitivnu na ljekove.

Foto: Nikola Šoškić

Portal Analitika