Zanimljivosti

Kanabis "začinio" Šekspirova djela

Južnoafrički forenzički naučnici, koristeći tehnologiju posljednje generacije, otkrili su da se u cijevima nargila ili bonga, pronađenih u vrtu Vilijama Šekspira, nalazi kanabis u tragovima, što ukazuje na to da je veliki bard neke od najpoznatijih drama napisao pod dejstvom ove halucinogene biljke.
Kanabis "začinio" Šekspirova djela
Portal AnalitikaIzvor

Naime, riječ je o cijevima od gline koje su iskopane u Šekspirovom vrtu, a koje su analizirane u laboratoriji u Pretoriji, koristeći sofisticirane metode s obzirom na to da se radi o predmetima starim više od 400 godina. Od 24 dijela nargila, koji su pronađeni u Šekspirovom rodnom mjestu Stratford-upon-Avon, u osam njih se nalaze tragovi kanabisa, a četiri potiču upravo iz njegovog vrta. Takođe, u dvije cijevi su pronađeni tragovi kokaina, ali navodno te nargile ne potiču iz njegovog vrta.

Inače, analizirajući njegove sonete može se vidjeti da je Šekspir bio upoznat sa dejstvom oba ova narkotika. On u 76. sonetu spominje marihuanu, što se može interpretirati da je istu i koristio dok je pisao. U tom istom sonetu on spominje i "čudne spojeve", što se može odnositi i na "čudne droge" tog vremena, vjerovatno misleći na kokain.

Inače, u 17. vijeku, kada je Šekspir živio, bile su poznate razne vrste nikotina, a najpopularniji je bio nikotiana (koji je poticao iz Sjeverne Amerike), ali je u upotrebi bio i kokain, koji je donošen iz Perua. Pretpostavlja se da je ser Frensis Drejk bio taj koji je donio listove koke u Englesku nakon svoje posjete Peruu.

Ono što je nesporno jeste da je utvrđeno da su početkom 17. vijeka u Engleskoj korišćeni listovi koke, a upravo su tragovi ove biljke pronađeni u iskopinama u Šekspirovom rodnom mjestu. Analizirajući neke od njegovih djela, pretpostavlja se da je Šekspir bio upoznat sa štetnim uticajima listova koke. Navodno je preferirao kanabis, baš zbog stimulansa koje je on pružao.

(Nezavisne)

Portal Analitika