Turizam

IVANČEVIĆ: Sa privremenim objektima je teško formirati ozbiljan proizvod

Na ovakvoj ponudi i ovakvom ambijentu, koji je prisutan u Crnoj Gori, dominira jeftini turizam - rekao je za Pobjedu predsjednik Odbora Udruženja turizma i ugostiteljstva Dragan Purko Ivančević.
IVANČEVIĆ: Sa privremenim objektima je teško formirati ozbiljan proizvod
Portal AnalitikaIzvor

On je objasnio da postoji želja da Crna Gora bude turistička destinacija koja bi svojim kvalitetom i kapacitetom zadovoljila potrebe evropskih turoperatora, ali želje su, kako kaže, daleko od realnosti.

Takođe je naveo da je master plan razvoja turizma ugrožen, ali da postoje želja, a to je da Crna Gora bude visoko kvalitetna turistička destinacija sa velikim brojem hotelskih kapaciteta, sa znatno boljom infrastrukturom, sa šestomjesečnom sezonom, sa sadržajima koji će animirati ciljne grupe koje treba dovesti van šestomjesečne kupališne sezone.

- Govorim o tome da Crna Gora treba da bude destinacija kojom se upravlja, koja bi svojim kvalitetom i kapacitetom zadovoljila potrebe velikih turoperatora. U ovom trenutku, malo se vodi računa o kvalitetu i strukturi sadašnjeg proizvoda - rekao je Ivančević, navodeći da se sadašnja turistička ponuda zasniva na mlađoj populaciji, koja želi da se zabavi.

On je naveo da preko 85 odsto svih usluga u turizmu se odvija, kako kaže, na trotoaru, u privremenim objektima.

- U tom ,,trotoarskom“ turizmu postoji turistička ponuda, ali u neadekvatnim objektima koji nemaju jasne i precizne urbanističko tehničke uslove, da bi mogli da kažemo ,,ovo je obala Mediterana koja stvara mediteranski ambijent“. Kod nas dominira upravo takva ponuda, dakle, ulična prodaja, privremeni objekti, otvoreni šankovi, a sa malim brojem hotelskih kapaciteta teško je formirati ozbiljan proizvod koji može biti konkurentan na evropskom tržištu u šestomjesečnoj sezoni - objasnio je Ivančević.

On je istakao da trenutno, kako kaže, animiramo goste koji Crnu Goru posjećuju najviše 35 do 40 dana, koji ne troše puno, a želi svu zabavu na šetalištima i u zoni morskog dobra.

- To je koncept, koji ozbiljni turisti ne prihvataju, i tako se ne pravi luksuzna destinacija, čija bi se ponuda zasnivala na urbanizovanim objektima, a čija bi obala bila oslobođena za one koji žele da uživaju u čarima Mediterana - rekao je Ivančević.

Dekan Fakulteta za Biznis i turizam prof. dr Rade Ratković istakao je da se profil turista koji posjećuju Crnu Goru istražuje već deset godina.  Prema geografskoj strukturi dominiraju Rusi, 27 odsto u prometu hotelijerstva, a nakon njih Srbi sa 12 procenata.

- Kada su u pitanju primanja, više od trećine gostiju dolazi iz domaćinstava čija su primanja od 500 do 1.500 eura, a oko 11,5 procenata sa primanjima preko 3.000 eura. Pasivni odmor je primarni motiv, a 41 odsto turista očekuje dobru zabavu, dok 31 odsto gostiju očekuje novo iskustvo i događaje - precizirao je Ratković.

Portal Analitika