Politika

BEČIĆ: Zlobni opozicioni metuzalemi i politička neodgovornost Demokratskog fronta

Protesti su legitiman vid političkog pritiska, ali njihov epilog se može jedino desiti u Skupštini Crne Gore. Da bi bila formirana nova Vlada, prethodno mora da se izglasa nepovjerenje aktuelnoj Vladi. Tako da naša inicijativa koju smo uputili svim opozicionim partijama koje imaju poslanike, kao i drugim opozicionim poslanicima nije u koliziji i ima upravo za cilj pad Vlade premijera Đukanovića, što bi bilo veoma značajna politička činjenica i uslov za dalje odlučne političke poteze koji bi vodili stvaranju uslova za fer i demokratske izbore, kaže Bečić.
BEČIĆ: Zlobni opozicioni metuzalemi i politička neodgovornost Demokratskog fronta
Portal AnalitikaIzvor

Lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić,  kazao je u razgovoru za Portal Analitika da je kod Demokratskog fronta vidljivo obilje političke neodgovornosti jer je, kako ističe, nelogično težiti uspjehu protesta, a istovremeno žestoko napadati i optuživati gotovo kompletnu opoziciju.

"Teze da - ko nije vlast taj je protiv Crne Gore i ko nije za proteste DF-a, taj nije opozicija su u osnovi veoma sličan način razmišljanja, koji i političkom laiku jasno govori i ukazuje na cilj koji žele postići, pomenutom terminologijom", rekao je Bečić komentarišući odnose sa DF-om i mogućnost podržavanja protesta koji su zakazani za septembar.

Govoreći o trenutnoj situaciji na opozicionoj sceni, Bečić ističe da su se "određeni opozicioni metuzalemi toliko uljuljkali u svoje fotelje, da su sebi dali za pravo da udaraju ovjere na dozvole za ulazak u politički spektar koji se protivi vlasti".

"Kolika su oni opozicija, ili bar koliko pametno postupaju, najbolje govori smjer njihove kritike, koji je nerijetko, umjesto ka vladajućim partijama, okrenut ka nama. Ipak, zbog toliko potrebne opozicione saradnje i stvaranja postizbornog dogovora, trudićemo se da se uzdržimo od odgovora na neistinite, nesuvisle, zlobne, često i primitivne komentare pune fantastičnih teorija zavjere, a koji dolaze od naših kolega", rekao je Bečić.

1008aleksa2

ANALITIKA:  Demokratski front je u posljednje vrijeme bio eksplicitno oštar u izjavama usmjerenim prema Vašoj stranci. Tako su u zvaničnom saopštenju izražavali „dobronamjernu zabrinutost da je medijsko–tajkunski čip ugrađen u Aleksu Bečića“, a član Presjedništva DF-a Nebojša Medojević nazvao je Demokrate “agenturom i sistemskom i poslušnom opozicijom koja se nalazi pod kontrolom DPS-a“. Kako komentarišete te napade i da li vidite mogućnost saradnje sa DF-om nakon svih izjava iz tog političkog saveza?

BEČIĆ: Demokratska Crna Gora je u okviru dva reagovanja saopštila, isključivo zbog građana, sve pojedinosti u vezi lavine brutalnih niestina koje su izrečene od strane DF-a na jedan krajnje primitivan način, koji nije zabilježen na političkoj sceni. U poslednjem saopštenju smo jasno zaključili da nemamo više namjeru polemisati sa pomenutom grupom političara, tako da tome nemam  ništa posebno da dodam. Vidljivo je kome građani vjeruju, ko raste iz dana u dan, ko se ne bori za fotelje i ko predsatvlja budućnost crnogorske političke scene.

ANALITIKA: Kakav je stav Demokrata prema protestim koje DF organizuje krajem septembra? Da li ćete podržati proteste, s obzirom na to da ste dobili zvaničan poziv od strane jednog od konstituenata DF-a (DNP-a) ili smatrate da postoji neki efikasniji način za borbu protiv režima?

BEČIĆ: Više puta sam dao odgovor na slično pitanje ukazujući da su protesti, ali isključivo mirni i demokrastki, legitiman vid iskazivanja nezadovoljstva građana. Takođe sam potencirao da uspjeh bilo kog demokratskog procesa zavisi od snage onih koji ga organizuju, povjerenja građana prema liderima tog procesa, vremenskog trenutka odnosno inicijalne kapisle za njegovo održavanje, kao i koordinacije između onih koji istinski žele promjene.

Najlakše građani procjenjuju da li je ispunjen neki od neophodnih uslova za uspjeh, pa tako lako zapažaju da DF vodi dva paralelna procesa prema Demokratama i drugim opozicionim partijama. Sa jedne strane nas medijski pozivaju na proteste, a sa druge starne javnim i tajnim kanalima optužuju kako nas, tako i svog dojučerašnjeg lidera, da smo agenture DPS-a, da radimo za Đukanovića i da je u nama ugrađen medijsko-tajkunski čip. Sve ovo smo mogli čuti u zvaničnim saopštenjima DF-a. Ono što posebno pokazuje stepen neozbljnosti, odnosno konfuzije jeste činjenica da nakon zvaničnih saopštenja DF-a imamo pojedinačne istupe njegovih lidera. Jedan dio ponavlja neosnovane brutalne optužne na račun Demokrata i drugih opozicionih partija, dok drugi dio lidera DF-a koji su ujedno i glavni autori prljavih saopštenja, sada govore kako smo prava opozicija i poželjan partner na prostestima. Tako da je teško utvrditi šta je zvaničan stav Demokratskog fronta.

Vidljivo je obilje političke neodgovornosti jer je nelogično težiti uspjehu protesta koje ste sami osmislili, odredili im cilj i datum početka, a istovremeno žestoko napadati i optuživati gotovo kompletnu opoziciju i one pojedince među njima kojima opozicioni birači definitivno najviše vjeruju.  Teze da ko nije vlast taj je protiv Crne Gore i ko nije za proteste DF-a, taj nije opozicija su u osnovi veoma sličan način razmišljanja koji i političkom laiku jasno govori i ukazuje na cilj koji žele postići, pomenutom terminologijom.

ANALITIKA: Da li je inicijativa za izglasavanje nepovjerenja Vladi koju ste proslijedili opozicionim strankama možda u koliziji konceptom protesta koji zagovaraju iz DF-a?

BEČIĆ: Protesti su legitiman vid političkog pritiska, ali njihov epilog se može jedino desiti u Skupštini Crne Gore. Da bi bila formirana Vlada (Ustav poznaje samo termin Vlada), prethodno mora da se izglasa nepovjerenje aktuelnoj Vladi. Tako da naša inicijativa koju smo uputili svim opozicionim  partijama koje imaju poslanike, kao i drugim opozicionim poslanicima nije u koliziji i ima upravo za cilj pad Vlade premijera Đukanovića, što bi bilo veoma značajna politička činjenica i uslov za dalje odlučne političke poteze koji bi vodili stvaranju uslova za fer i demokratske izbore. I da napomenem, ko izda opoziciono biračko tijelo, takvom političkom subjektu, mjesto je na začelju kolone na ukupnoj političkoj sceni Crne Gore, odnosno na političkim marginama, jer je to prevara koju ni jedan birač ne smije oprostiti.

1008aleksa3

ANALITIKA: Demokratska Crna Gora i Vi, kao njen lider, izloženi ste konstantnim napadima sa raznih strana političke scene - i iz vlasti i opozicije. Zbog čega su ti napadi toliko učestali?

BEČIĆ: Lako je uočljivo da zaista, kako i sami rekoste, trpimo napade sa svih strana. To je dokaz snage koju posjedujemo, kao i potencijala koje Demokrate pokazuju i koji garantuje najveći manevarski prostor u narednom periodu. Mnogima je jasno da je pojava Demokrata označila početak liderske i kadrovske obnove u Crnoj Gori i jednog novog, vjerujemo mnogo srećnijeg razdoblja za sve naše građane. Teško se mnogi tradicionalni političari mire sa tim činjenicama jer su nam vjerovatno različiti motivi bavljenja politikom. Neko želi da bude opozicija, neko svim sredstvima čuva vlast kako bi štitio sebe i tajkune oko sebe, a Demokrate žele da  bezrezervno služe narodu na potpuno transparentnim, poštenim i iskrenim principima. Zato imamo podršku građana, veliki respekt međunarodne zajednice i bićemo nosilac dugo očekivanih promjena. Napade slobodno mogu nastaviti, mi se njima nećemo baviti, ali jedno moraju znati: ovaj proces niko ne može zaustaviti i vlast će se promijeniti. Što bi naš narod rekao - živi bili, pa vidjeli.

ANALITIKA: Na predstojećim parlamentarnim izborima pojaviće se nikad veći broj stranaka u opoziciji. Da li će takvo stanje povećati ili smanjiti šanse za smjenu vlasti, s obzirom na česte nesuglasice među samim opozicionim strankama?

BEČIĆ: Kada bi ovoliki broj novih stranaka na opozicionoj strani političke scene posmatrali samo kao „čerupanje“ za isto biračko tijelo, bez stvaranja nove vrijednosti, onda tako nešto zaista ne bi imalo smisla, pa makar i čišćenje same opozicije smatrali kao pozitivan efekat. Međutim, samom pojavom Demokratske Crne Gore, koja od svog osnivanja, kako u kontaktu sa velikim brojem predstavnika drugih država i međunarodnih organizacija, tako i u odnosu sa medijima, a naročito prema samim građanima, nastupa potpuno iskreno, otvoreno, modernim političkim diskursom, siguran sam da je broj opoziciono orjentisanih građana porastao. Posebno nas raduju informacije sa terena da će ne mali broj onih koji nikada nijesu izlazili na izbore, na narednim pružiti povjerenje Demokratama.

Nažalost, nije teško primijetiti da su se određeni opozicioni metuzalemi toliko uljuljkali u svoje fotelje, da su sebi dali za pravo da udaraju ovjere na dozvole za ulazak u politički spektar koji se protivi vlasti. A kolika su oni opozicija, ili bar koliko pametno postupaju, najbolje govori smjer njihove kritike, koji je nerijetko, umjesto ka vladajućim partijama, okrenut ka nama. Na stranu to što su se u tim svojim saopštenjima posvađali sa činjenicama i što su, vrlo često, sa istinom „na Vi“, mi smo morali reagovati u par navrata. Ipak, zbog toliko potrebne opozicione saradnje i stvaranja postizbornog dogovora, trudićemo se da se uzdržimo od odgovora na neistinite, nesuvisle, zlobne, često i primitivne komentare pune fantastičnih teorija zavjere, a koji dolaze od naših „kolega“.

Međutim, na ovom mjestu je neizostavno istaći da nije modalitet nastupa opozicionih partija na izborima glavna prepreka smjene ove vlasti, već njena sklonost ka kršenju svih mogućih predizbornih, izbornih i postizbornih pravila i procedura, a koja proizlazi iz njenog kriminogenog karaktera. Zato, neka se niko ne vara pa da i za trenutak pomisli kako će Demokratska Crna Gora kao novoosnovana partija izaći na unaprijed pokradene izbore kao jagnje na klanje. „Conditio sine qua non“ ostaje doslovna implementacija izbornog zakonodavstva i stvaranje dodatnih uslova za održavanje prvih fer i demokratskih izbora u istoriji Crne Gore.

ANALITIKA: Kakav je Vaš stav o eventualnom pristupanju NATO-u – da li odluku treba donijeti u Skupštini ili na referendumu?

BEČIĆ: Prepoznavši pitanje učlanjenja u NATO kao još jednu u nizu svađalačkih tema koje se podmeću građanima kako se slučajno ne bi u jednom trenutku osvrnuli oko sebe, vidjeli gdje i kako žive i okrivili one koji su im „upriličili“ takve uslove za život, Demokrate ne žele da nasjednu na takvu podvalu vladajuće partije, pa i da narednih nekoliko godina, kao što je to bio slučaj sa 7, 8 prethodnih, dozvolimo vlasti da političku scenu pretvore u svojevrsno bojno polje, na kojem, na kraju, ne može biti stvarnog pobjednika. Imamo priliku da gledamo ovih dana da se to bojno polje pretvorilo u buvljak, jer na temu NATO pakta, pa i najsitnijih detalja u vezi sa njom, govore svi, baš svi: i oni koji o njoj imaju vrlo skučeno znanje, i oni koji svoje znanje zloupotrebljavaju, čime samo doprinose svakosatnoj halabuci propagande koja svoje obličje dobija kroz naslovne strane ili izdvojene vijesti najčitanijih i najgledanijih medija.

Za Demokrate je neprihvatljivo da se, ako i kad stigne poziv Crnoj Gori da pristupi NATO savezu, odluka o njemu donese u parlamentu. Programsko određenje Demokratske Crne Gore je da je referendum najdedemokratskiji način donošenja odluka od strane građana kao nosilaca suvereniteta, koji ne bi smio da ima alternativu u ovom slučaju.

ANALITIKA: Da li će DPS moći da iskoristi poziv za pristupanje Alijansi da sebi poveća rejting?

BEČIĆ: DPS će taj, sada već, famozni poziv za pristupanje NATO savezu pokušati da iskoristi, što duže vrijeme i čini, da građanima suzi svijest o neophodnosti pozivanja na odgovornost za katastrofalan socio-ekonomski položaj u kojem se nalaze isključivom krivicom onih koje su „birali“, tako što će ih, po već uhodanoj praksi, danonoćno i bjesomučno, preko svojih i izvora informacija koji bi trebalo da budu svih nas, udarati po glavi temom koja je, u ovom vremenu, jedina dostojna da nastavi niz starih podjela koje je ista ova garnitura proizvodila, sa istim žarom i istim ciljem zamagljivanja stvarnosti. U Demokratama neće naći partnera za to, što ne znači da neki drugi, radi popravljanja sopstvenog rejtinga, neće vrlo rado i jedva dočekati svoj momenat da po ko zna koji put „zasijaju“ na temi podjela.

1008aleksa4

ANALITIKA: Demokrate, prema najnovijim istraživanjima javnog mnjenja, imaju oko 10 odsto podrške biračkog tijela. Da li smatrate da je to realna procjena vaših snaga i da li u budućnosti očekujete da će rasti podrška Vašoj stranci?

BEČIĆ: Pogubna dvoipodecenijska politika aktuelne vlasti, koja za posljedicu ima sprženu privredu, rasprodate najvažnije nacinalne resurse bez stvarne koristi za građane, osim za par „zaslužnih“ funkcionera  koji su znali da se utale sa svojim „kredibilnim investitorima“ i, što je najgore, oduzimanje dostojanstva građana kroz kršenje njihovih osnovnih ljudskih prava i sloboda, za svaku opozicionu partiju na svijetu predstavljala bi poslasticu. Međutim, osim što i sami pripadamo tim istim obespravljenim i opljačkanim građanima, naše shvatanje politike kao uzvišene vještine upravljanja dobrima svih u interesu svih, ne dozvoljava nam da samo kritikujemo bez nuđenja konkretnih rješenja. Dokaz za to je i naš program „Pobjede, a ne podjele“, koji je, uz prepoznatljivost čistine naše ponude na političkoj sceni, ponukao veliki broj ljudi koji nikada nijesu bili politički angažovani da nam se priključe i tako, zaista, počnemo sa stvaranjem široke kadrovske baze za pretvaranje u djelo svih nabrojanih rješenja iz programa. Ovakav pristup politici, po našem mišljenju - jedini ispravan, zavređuje značajnu podršku građana, što je očigledno i po svim prethodnim istraživanjima javnog mnjenja, iako bismo, s obzirom na subjekt koji ih je uglavnom plasirao u medije, ostavili  rezervu u njihovu tačnost. Sva pomenuta istraživanja, kao i ona koja su nepoznata široj javnosti, svakodnevni priliv novih članova i stanje na terenu, daju nam za pravo da ustvrdimo kako je Demokratska Crna Gora partija pred kojom je svijetla budućnost.

 

Balša KNEŽEVIĆ

Portal Analitika