Abiznis

S&P: Moguće smanjenje investicija svjetskih korporacija

Ovogodišnje kapitalne investicije najvećih svjetskih korporacija mogle bi biti smanjene treću godinu zaredom, uz najoštriji pad u sektoru energije i sirovina, pokazalo je istraživanje agencije Standard&Poor’s (S&P).
S&P: Moguće smanjenje investicija svjetskih korporacija
Portal AnalitikaIzvor

Kapitalna izdvajanja nefinansijskih korporacija biće jedan odsto manja u ovoj godini, odnosno četiri odsto u narednoj godini, predviđa studija koja je obuhvatila dvije hiljade vodećih državnih i privatnih velikih korporacija, prenosi Capital.ba.

Rast kapitalnih investicija smatra se ključnim za dugotrajni privredni oporavak, kazali su autori studije. Višegodišnji pad kapitalnih investicija u svijetu skrenuo je pažnju na obrasce kapitalne potrošnje koji pokazuju da preduzeća sve više isplaćuju dividende i otkupljuju sopstvene akcije, nego što reinvestiraju u svoja poslovanja.

S&P pri tom upozorava da ne treba za slabija kapitalna ulaganja kriviti samo snažan procvat otkupa akcija, navodeći da je to još pretežno američki fenomen, a ne globalni, iako i u Evropi kompanije sve više slijede takav trend.

U istraživanju S&P-a ovogodišnji pad ulaganja najvećim dijelom se pripisuje industriji energije i sirovina, koja se priprema da u ovoj godini sreže kapitalnu potrošnju 14 odsto, pod pritiskom pada cijena sirovina, dok raste bojazan u vezi sa slabljenjem tražnje u Kini.

Ako se izuzme sektor energije i sirovina, globalna kapitalna ulaganja trebalo bi da porastu po stopi od osam odsto ove godine, navodi se u studiji.

Iz S&P-a, iako kompanije zasigurno imaju resurse za povećanje kapitalne potrošnje, s obzirom na nekih 4,4 biliona USD u novcu i ekvivalentima u svojim bilansima, "upiru prstom" u druge specifične sektorske probleme koji bi mogli kočiti kapitalne investicije.

U studiji se navodi da će podizanje kamatnih stopa, najviše u SAD-u, biti naredna prepreka kapitalnoj potrošnji kompanija. Naime, iako se osjeća veće povjerenje u korporativnom okruženju, izostanak izvjesnosti oko povraćaja uloženih sredstava i dalje je prisutan.

„Kompanije ulažu kada osjete da mogu imati povjerenje u povraćaj, a najbolja garancija za to je određen stepen izvjesnosti u pogledu ekonomskih i finansijskih trendova”, kazao je ekonomista S&P-ja, Gareth Williams.

Portal Analitika