Svijet

GRČKA: Zvaničnici raspravljali o nacrtu sporazuma za treći paket

Grčki Vladini zvaničnici raspravljali su o nacrtu sporazuma o trećem paketu pomoći Grčkoj na osnovu razgovora sa kreditorima iz Evropske unije (EU) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), prenosi Reuters.
GRČKA: Zvaničnici raspravljali o nacrtu sporazuma za treći paket
Portal AnalitikaIzvor

Agencija se pozvala na izjavu jednog Vladinog zvaničnika i ocijenila da to podgrijeva nade da bi sporazum mogao biti dovršen u nekoliko narednih dana.

Britanska agencija navodi da Atina žuri da završi sporazum o novom programu o približno 86 milijardi EUR do utorka, kako bi dobila prvu tranšu do 20. avgusta, kada se suočava sa plaćanjem duga Evropskoj centralnoj banci (ECB).

Reuters dodaje da su se predstavnici kreditora EU i MMF-a sreli sa grčkim ministrima finansija i privrede u Atini u subotu, dan nakon što su finansijski zvaničnici EU održali video-konferenciju i uočili progres u razgovorima.

Agencije su prenijele da je izvor, upoznat sa sadržajem video-konferencije zamjenika ministara finansija i privrede sa činovnicima eurozone, kazao da bi Grčka mogla da zaključi sa kreditorima sporazum o novom kreditnom programu do utorka i dobijanju prve tranše do 20. avgusta.

Ukoliko nacrt memoranduma o razumijevanju i ponovljena analiza održivosti grčkog duga budu spremni po planu u utorak, očekuje se da će ih grčka Vlada i parlament odobriti do četvrtka, što bi otvorilo put za sjednicu ministara finansija eurozone u petak.

France-presse izvještava da Grčka i njeni povjerioci vode intenzivne razgovore tokom vikenda o novom programu za oporavak grčke privrede prije nego što ta prezadužena zemlja bude morala da plati 3,4 milijarde EUR ECB-u.

Francuska agencija navodi da su evropski zvaničnici rekli da još ostaju neke tačke spoticanja uprkos načinjenom napretku.

„Ambiciozno jeste, ali moguće, da se dođe do sporazuma narednih dana, po mogućnosti do 20. avgusta“, rekao je u subotu jedan diplomata EU.

Razgovori o spornim pitanjima, kako je najavljeno, biće nastavljeni danas.

AFP prenosi i pisanje Frankfurter Allgemeine Zeitung-a da nacrt memoranduma o reformskim obavezama na 27 strana grčka Vlada mora potpisati ovog vikenda da bi novi program bio odobren do 20. avgusta. 

Portal Analitika