Društvo

Zbog vinobrana izrečeno 75.000 eura kazni

Zbog korišćenja konzervansa vinobran u mesnim proizvodima, sudovi za prekršaje do sada su izrekli 75.580 eura kazni pravnim i odovornim licima u objektima gdje su inspekcijske kontrole tokom novembra i decembra 2014. godine pokazale prisustvo nedozovoljenog aditiva, piše Dan.
Zbog vinobrana izrečeno 75.000 eura kazni
Portal AnalitikaIzvor

Veterinarska inspekcija podnijela je 21 zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv onih subjekata koji su Odbili da plate kazne u iznosima od po 5.500 eura, a postupak za neke još se vodi pred prekršajnim sudovima.

Kako je za Dan saopšteno iz Uprave za inspekcijske poslove, pokrenuli su ukupno 37 prekršajnih postupaka protiv pravnih i odgovornih lica kod kojih su kontrole i analize Veterinarske inspekcije u novembru i decembru 2014. godine pokazale prisustvo vinobrana u mesnim proizvodima. Među njima je, kako pojašnjavaju, bio 21 zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka i 16 prekršajnih naloga izdatih za pravna i odgovorna lica, koji su dati na sudsko odlučivanje područnim organima za prekršaje.

„Veterinarska inspekcja je podnijela 21 zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka područnim organima za prekršaje i to četiri zahtjeva protiv DOO Domaća trgovina, jedan protiv DOO VNS kompani, jedan protiv DOO Martines, jedan DOO B.U.L.S, tri zahtjeva protiv DOO Mesopromet; jedan protiv DOO Slana. Protiv DOO Voli trejd podnijeto je pet zahtjeva, tri protiv DOO Franca marketi i dva protiv DOO HD Laković“, pojašnjeno je iz Uprave.

Ukupan iznos novčanih kazni zbog ovih prekršaja, koje su do sada izrečene u prekršajnim postupcima od strane područnih organa za prekršaje jeste 75.580 eura, od čega je 70.500 za pravna lica, 4.800 za odgovorna lica i 280 za troškove prekršajnog postupka.

Podsjetimo da je početkom godine objavljeno da su mesni proizvodi (ćevapi, pljeskavice i roštiljske kobasice) u čak 39 od 50 uzorkovanih u mesarama u Podgorici, Cetinju i Tuzima, u kojima je Veterinarska inspekcija u novembru i početkom decembra vršila kontrole, bili pozitivni na vinobran. Vinobran je konzervans čije je miješanje sa mesom strogo zabranjeno i koje može da izazove više nuspojava.

Portal Analitika