Abiznis

BUDVA: Hoteli bilježe rekordne posjete

Iako najavljivana kao potencijalno loša i kratka, sezona koja je u jeku odvija se veoma dobro. Na Budvanskoj rivijeri trenutno odmara i uživa 64.296 većinom stranih gostiju. Hotelski kapaciteti su gotovo popunjeni do posljednjeg mjesta, a odlična popunjenost zabilježena je i u privatnom smještaju.
BUDVA: Hoteli bilježe rekordne posjete
Portal AnalitikaIzvor

Osnovne karakteristike sezone u toku su odlični fizički pokazatelji, povećanje prometa u legalnoj zoni i diversifikacija zastup ljenih tržišta - kazala je za Pobjedu direktorica Turističke organizacije Budva Jelena Rađenović. Kako ona tvrdi hotelijeri su reagovali blagovremeno, prije sezone, ponudivši veoma atraktivne aranžmane pristupačnih cijena. - Dobra cijenovna politika, a prije svega kvalitetna usluga rezultirali su odličnom popunjenošću u hotelima na Budvanskoj rivijeri. Trenutno u hotelima na našoj rivijeri boravi oko 14.000 gostiju, što čini popunjenost hotelskih kapaciteta oko 90 odsto. Brojni su hoteli koji bilježe rekordne posjete - kazala je Rađenović. Ona ističe da je Hotelska grupa ,,Budvanska rivijera“ u privih sedam mjeseci ostvarila preko 226.000 noćenja, što predstavlja rast od 13 odsto uodnosu na isti period prethodne godine.

- Hotel ,,Queen of Montenegro“ u julu bilježi popunjenost 92 odsto kapaciteta, što je gotovo 20 odsto više nego u uporednom periodu prošle godine. Hotel ,,Maestral“ u julu bilježi rast od 19 odsto ostvarenih noćenja, a za avgust tradicionalno očekuju 100 odsto popunjenost i dobru posjetu u post sezoni - kazala je Rađenović. I što se tiče privatnog smještaja, predsjednica TO Budva navodi da se mnogo veći promet odvija u legalnoj zoni.

- Godinama unazad glavni problem sezona bilo je izraženo prisutna siva ekonomija, veliki broj dilera i ne evidentiranje kao i ne plaćanje obaveza po osnovu turističkog prometa. Protekle nedjelje evidentirano je tj. izmireno boravišne takse u dijelu privatnog smještaja preko 200 odsto više nego prethodne godine - istakla je Rađenović. Krajem jula na Budvanskoj rivjeri, navodi podatke Rađenović, boravilo je 57.373 gostiju što predstavlja povećanje za tri odsto u odnosu na prethodnu godinu.

 - Vrlo interesantan, ali značajan podatak je povećanje broja različitih emitivnih tržišta, tako da u ovoj godini gotovo da nema zemlje na svijetu čiji stanovnici nijesu boravili u Budvi. Ne smijemo izostaviti faktor lijepog vremena, visoke temperature i jako toplo more, koje su nam sigurno odličan saveznik ove sezone. Nema dileme da nas očekuje odlična popunjenost kapaciteta i u avgustu i dobra posjeta u post sezoni - kazala je Rađenović. Događaji su, kako ona ističe, veoma značajan motivator u turizmu, i pokazatelji u stalnom porastu i marketing planovima većine destinacija. Značaj događaja pored uloge da učini boravak gostiju što sadržajnijim se ogleda u promociji pozitivnog imidža destinacije, marketing uloge i jačanja brenda destinacije. Narednih mjeseci nas očekuju brojna dešavanja u Budvi. (Pobjeda)

Portal Analitika