Region

Hrvatsko novinarsko društvo: Mediji da ne koriste otmicu Salopeka za povećanje tiraža

Hrvatsko novinarsko društvo upozorilo je da se dio hrvatskih medija neprofesionalno i neodgovorno ponaša tokom izvještavanja o sudbini hrvatskog državljana Tomislava Salopeka otetoga 22. jula nedaleko od Kaira.
Hrvatsko novinarsko društvo: Mediji da ne koriste otmicu Salopeka za povećanje tiraža
Portal AnalitikaIzvor

- Hrvatsko novinarsko društvo apeluje na medije koji koriste tragediju porodice Salopek za povećanje broja "klikova", povećanu čitanost ili slušanost, da to prestanu da čine. Otmica i objavljena prijetnja ubistvom svakako jesu važna vijest, ali nedopustivo je "licitiranje" sudbinom otetog na osnovu podataka koji ne mogu da se provjere, pozivanjem na nepouzdane izvore, pa čak i nagađanjima bez ikakva stvarnog utemeljenja - navodi se u saopštenju koje je potpisao predsjednik društva Saša Leković.

On dalje potcrtava se "senzacionalizmom krše osnovna pravila novinarske struke, pokazuje se nedostatak empatije prema užasnoj situaciji u kojoj su Tomislav Salopek i njegova porodica, što je u potpunoj suprotnosti s istovremenim patetičnim medijskim iskazima navodne zabrinutosti za sudbinu otetog".

Izvor: T portal

Portal Analitika