Kultura

Počeo Ljetnji kamp za kamernu muziku na Ivanovim koritima

Ljetnji kamp za kamernu muziku - Montenegro Summer Camp for Chamber Music 2015, koji pohađa 60 polaznika, počeo je danas na Ivanovim koritima.
Počeo Ljetnji kamp za kamernu muziku na Ivanovim koritima
Portal AnalitikaIzvor

Nakon sedmodnevnog rada kampa, slijede završni koncerti u Ministarstvo kulture na Cetinju, KIC-u "Budo Tomović" u Podgorica i Muzeju grada Perasta.

- Ljetnji kamp za kamernu muziku je jedinstveni projekat koji afirmiše sviranje kamerne muzike i podstiče razvoj kamernih ansambala u našoj sredini. Okuplja brojne polaznike različitih generacija iz zemlje i inostranstva, a većinom mlade muzičare iz Crne Gore kojima je ovaj projekat prvenstveno i namijenjen. Rad na programu kreira tim iskusnih profesora, uglednih umjetnika iz Crne Gore, regiona i Njemačke. Završnica projekta podrazumijeva javne koncerte koji će obogatiti muzičko iskustvo polaznika kampa, kao i koncertnu ponudu u Podgorici, Cetinju i Perastu - ističu organizatori.

Više 60 učesnika različitih generacija iz Crne Gore, Makedonije, Srbije, Njemačke, Japana i SAD učestvuje u izvođenju raznovrsnog muzičkog programa - od djela barokne do moderne muzike. Program se odnosi na sviranje u kamernim ansamblima i kamernom gudačkom orkestru. Mentori su: pijanistkinja i prof. kamerne muzike na Muzičkoj akademiji u Hanoveru Tatjana Prelević, profesor violončela na Muzičkoj akademiji na Cetinju i prvi violončelista Beogradske filharmonije Aleksandar Latković, flautistkinja i profesorica kamerne muzike na Muzičkoj akademiji na Cetinju Žana Lekić, članovi Crnogorskog simfonijskog orkestra violinista Marko Simović, violistkinja Vladislava Drašković i violončelista Vladimir Drobnjak, zatim prvi klarinetista Beogradske filharmonije Veljko Klenkovski, i oboistkinja i profesorica u Umjetničkoj školi za muziku i balet "Vasa Pavić” i Muzičkoj školi u Tivtu Nadica Ristić. Kamerni orkestar vodiće njemački dirigent Tomas Post, profesor na Muzičkoj akademiji u Hamburgu.

Organizator ljetnjeg kampa za kamernu muziku organizuje Kulturno-informativni centar "Budo Tomović", a uz finansijsku podršku Ministarstva kulture Crne Gore, Ambasade Savezne Republike Njemačke i Fondacije Petrović Njegoš.

Portal Analitika