Svijet

Kabul: 44 mrtvih u seriji napada

Najmanje 44 osobe su poginule, a na stotine je ranjeno u seriji bombaških napada u Kabulu, saopštili su avganistanski zvaničnici.
Kabul: 44 mrtvih u seriji napada
Portal AnalitikaIzvor

Eksplozije u petak, u kojima su uništene brojne zgrade, prvi su veći napad ekstremista u avganistanskoj prijestonici, poslije okončanja misije NATO-a u decembru.

U prvom napadu, kamion bomba eksplodirao je malo poslije ponoći, usmrtivši 15 i ranivši 240 civila, među kojima ima žena i djece.

Talibani su se distrancirali od tog napada koji se dogodio blizu vojne baze u Kabulu, što obično čine u slučaju napada sa velikim brojem civilnih žrtava, naveo je AFP.

Manje od 24 časa kasnije, najmanje 20 ljudi je poginulo, kada je bombaš samoubica u policijskoj uniformi aktivirao eksploziv na ulazu u policijsku akademiju u Kabulu.

Za taj napad odgovornost su preuzeli talibani, koji predstavlja ozbiljno narušavanje bezbjednosti na vrhunskom institutu za obuku avganistanskih snaga bezbjednosti.

Eksplozije i puščana vatra su se čuli u napadu na Kamp integriti, bazu američkih specijalnih snaga u Kabulu, kada je poginulo devet ljudi.

Riječ je o prvim većim napadima nakon što je Mula Aktar Mansur prošle sedmice imenovan za novog komandanta talibana, koji su potvrdili smrt svog dugogodišnjeg vođe Mule Omara.

Izvor: b92.net

Portal Analitika