Abiznis

Šimrak Jelušiću: Kada je u pitanju turizam - bolje da ništa nijeste radili

Investicije ne privlače partije (osim ako nijeste kroz DPS to direktno počeli da radite?) nego uređena država, gdje se znaju pravila, od tendera do ugovora. Zaista je vrlo teško, gotovo nemoguće polemisati sa nekim ko permanentno zamjenjuje teze i na tome gradi politiku, maksimalno eksploatišući medije koje je formirao za ove potrebe, iako svi znaju da su baš ti mediji u klasičnom konfliktu interesa kada su u pitanju ugovori i projekti o kojima je riječ, poručio je član predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) Dragan Šimrak u odgovoru na saopštenje državnog sekretara u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Predraga Jelušića.
Šimrak Jelušiću: Kada je u pitanju turizam - bolje da ništa nijeste radili
Portal AnalitikaIzvor

Kako Šimrak navodi, on nije, a pretpostavlja ni crnogorska javnost, očekivao da se u razmjenu političke argumentacije uključuje državni sekretar Ministarstva turizma i održivog razvoja, koji bi, kako dodaje, po prirodi posla trebao manje da se bavi politikom, a više strukom.

"Jedino se onom, kome glava služi samo za šišanje, može prodavati priča kako SDP  ugrožava kredibilitet zemlje kao privlačnog odredišta za investicije u turizmu, pogotovo  kada to kao papagaj ponavlja onaj, koji je koliko juče, zemlju uveo u "ničim izazvane" sankcije i kome su glavni partneri i "turisti" bili oni koji su dolazili gliserima iz Italije.  Onaj koji nas je sa engleskog, njemačkog i francuskog turističkog tržista prebacio isključivo na rusko  i koji bi sada, kada se žestoko finansijski obezbjedio, rasprodao i ovo malo što je ostalo a onda "kuda koji mili moji", navodi Šimrak.

Kako poručuje Jelušiću, kada je već uzeo za pravo da odgovara u ime ministra Gvozdenovića, koji je, smatra, bezrazložno napao SDP na radnom doručku posvećenom tekućoj turističkoj sezoni, mogao bi odgovoriti i na ona pitanja koja je njemu postavio u prethodnom reagovanju.

"Mozda Vam ih ministar nije prenio pa ću Vam ih ja ponoviti. Zašto se ugovor sa zakupcem Kraljičine plaže (HTP Miločer) mora mijenjati tako da investitor može prodati 66 apartmana na tržištu i produžiti zakup sa 30 na 90 godina?  Da li mislite da bi se pod ovim uslovima javila i neka druga, ne manje renomirana kompanija, koja bi kroz ovakav aranžman mogla postići značajan profit? Mijenjate ugovor tako da je povoljniji po investitora u odnosu na ono što je dogovoreno, a pošto je druga strana država Crna Gora, pitamo se za koga Vi u stvari radite. Kao ekspert za turizam  mogli bi nam objasniti kako je to ( za vrijeme Vašeg mandata) prodat Hotel "Rivjera" u Njivicama za 1,5 milion maraka,  a novi vlasnik ga je založio kao hipoteku za kredit od 15 miliona, ili kako je kompleks hotel "Centar" u Herceg Novom  prodat za 1 milion eura a onda je novi vlasnik prodao vilu "Rumija" koja ne pokriva ni  deseti dio kompleksa za isto toliku cijenu. Pošto se ovih dana razmećete benefitima i brojevima oko uposlenja na Mamuli gdje su planirane 23 sobe, odgovorite javnosti koliko u ovim objektima koji posjeduju 250 i više soba,  desetine lux apartmana, velnes, bazene i sve druge hotelske sadržaje,  radi crnogorskih državljana i kolika je korist opštine i države od ovih privatizacija?", pita Šimrak.

Kako dodaje, Jelušić je obavezan da crnogorskim građanima konačno odgovori i šta se zbilo sa hotelima HTP BOKA u Herceg Novom?

"Šta je sa hotelima na Žabljaku? Koliko hotela radi na sjeveru - u Rožajama, Beranama, Pljevljima, Mojkovcu, Andrijevici, Plavu, i koliko je uposleno ljudi u njima?  Kada ste zadnji put Vi ili Ministar zanoćili u hotelu Grand na Cetinju ili Onogošt u Nikšicu. Šta je sa hotelima INEX Zlatna obala u Sutomoru?  Šta je sa hotelima u Ulcinju ? Šta je sa hotelima "Mimoza", "Korali" i "Park"? Kad će gospodine Jelušiću svečano otvaranje hotela „As“ u Perazića dolu i hoće li se poklopiti sa otvaranjem hotela „Fjord“ u Kotoru ili "Tamaris" u Igalu i još desetina drugih, sličnih priča, koje nijesu bile makete (kao Mamula, koja se ovih dana ne skida iz gore pomenutih medija), nego stvarna mjesta, u kojima su stvarni, a ne virtuelni radnici, dočekivali i ispraćali hiljade turista u nekim srećnijim vremenima, u kojima se do duše ni Vi ni Ministar nijeste bavili turizmom. Možete li nas Vi ili Ministar, bar informisati kada će biti otvoren hotel "Hilton" u Podgorici", pita Šimrak.

Kako objašnjava, ova pitanja postavlja Jelušiću budući da je on odgovoran za turističku privredu Crne Gore i plaćen za to, a ne za bavljenje politikom, odbranu ministra Gvozdenovića ili mjerenje patriotizma građanima koji glasaju Socijaldemokratsku partiju.

"Kad ogovorite na ova pitanja, onda ćemo preći na odnos gostiju u privatnom i hotelskom smještaju i promjenama koje su nastale u turističkoj privredi  Crne Gore u proteklih 25 godina, pa ćemo možda zajednički naći odgovor zašto nam treba više hotela, a manje apartmana, ma kako ih Vi zvali, oni su ništa drugo nego  stanovi za prodaju, koji imaju recepciju. A o tome ko ruši a ko pokušava da sačuva obraz i kredibilitet Crne Gore , stvarno nijeste ravnopravan politički sagovornik. Mislim da je po tom pitanju sve jasno i domaćoj i međunarodnoj javnosti. Ako Vi imate drugi utisak, izaberite medij pa da pokrenemo i taj mehanizam", zaključuje Šimrak.

Portal Analitika