Region

Hrvatska juri osam milijardi eura od turizma

U Hrvatskoj je, na Jadranu i u gradu Zagrebu, od januara do jula ove godine boravilo ukupno 7,6 miliona turista, koji su generisali 40 miliona noćenja.
Hrvatska juri osam milijardi eura od turizma
Portal AnalitikaIzvor

To je rast od 9,0 odsto u dolascima i 7,0 odsto u noćenjima, u odnosu na isto razdoblje 2014, izjavio je ministar turizma, Darko Lorencin.

Ministar je na konferenciji za novinare, u Novoj Vasi kraj Poreča, rekao da Hrvatska ove godine može očekivati rekordne prihode od turizma od približno 8,0 milijardi eura, poslije 7,4 milijarde u 2014, prenosi Tportal.

Samo u julu, prema zvaničnim podacima turističkih zajednica, na Jadranu i u gradu Zagrebu odmaralo se 3,4 miliona turista, što je 11 odsto više nego u istom mjesecu prošle godine, uz rast od 9,0 odsto u broju noćenja, na 22,8 miliona.

U julu strani turisti generisali su više od 3,1 milion posjeta, što je rast od 11 odsto, i 20,8 miliona noćenja (plus 9,0 odsto). Domaći turisti takođe bilježe rast, u dolascima 8,0 odsto a u noćenjima 6,0 odsto.

Najveći broj stranih turista, u julu, u Hrvatsku je stigao iz Njemačke, Slovenije, Češke, Poljske, Austrije, Slovačke, Italije, Holandije, Mađarske i Velike Britanije.

Među TOP 20 destinacija, po broju noćenja turista, u sedam mjeseci ove godine, četiri su iz Istre, i to Rovinj, Poreč, Medulin i Umag.

Istarski župan, Valter Flego, naglasio je da su njihovi glavni ciljevi u planu razvoja turizma - veća popunjenost kapaciteta i povećanje potrošnje po gostu, sa sadašnjih 65 eura, na 100 eura.

Izvor: b92.net

Portal Analitika