Svijet

Rusija poslala Ankari dva predloga o "Turskom toku"

Rusija je u Tursku poslala dvije ponude u vezi s međuvladinim sporazumom o "Turskom toku", za jednu i za četiri linije gasovoda, izjavio je predstavnik ruskog Ministarstva energetike agenciji TAS.
Rusija poslala Ankari dva predloga o "Turskom toku"
Portal AnalitikaIzvor

"Poslali smo dva predloga Turskoj, jedan za jednu liniju i drugi za četiri linije. Sada turska strana razmatra te ponude", izjavio je u petak neimenovani zvaničnik, prenosi TAS.

Ruski ministar enrgetike Aleksandar Novak izjavio je prošle sedmice da je Rusija spremna da potpiše međuvladin sporazum o jednoj liniji Turskog toka u naredne dvije sedmice i da se čeka odgovor Turske na njihov predlog, prenosi Tanjug.

Jedan izvor iz Ministarstva energetike izjavio je ranije agenciji TAS da je na nivou šefova država dogovorena postepena implementacija projekta.

Dvije strane trenutno razmatraju sporazum koji podrazumijeva jednu liniju Turskog toka i koji bi ruski gas prenosio samo do Turske. Sporazum o izgradnji više linija gasovoda, koje bi onda snabdijevale gasom zemlje Evropske unije, bio bi napravljen u odvojenom dokumentu.

Ruski naftni gigant Gasprom namjerava da do 2018. potpuno prekine snabdijevanje Evrope gasom preko Ukrajine, uz pomoć novog gasovoda preko Turske.

Od izgradnje "Južnog toka" se odustalo poslije odluke Bugarske da obustavi izgradnju dijela tog gasovoda na svojoj teritoriji.

Izvor: rts.rs

Portal Analitika