Svijet

Stoltenberg evoluirao od ekstremnog ljevičara do prvog čovjeka Alijanse

Stotine mladih norveških laburista okupilo se na ljetnjem kampu na ostrvu Utoji u Norveškoj, prvi put pošto je prije četiri godine ekstremni desničar Anders Brejvik tamo ubio 69 osoba. Povodom sjećanja na krvavi čin, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pričao je o svom putu na kojem je od ekstremnog ljevičara evoluirao u prvog čovjeka Alijanse.
Stoltenberg evoluirao od ekstremnog ljevičara do prvog čovjeka Alijanse
Portal AnalitikaIzvor

On se prisjećao svojih tinejdžerskih večeri koje je provodio pjevajući anti NATO pjesme iz knjige sa slikom Lenjina na naslovnoj strani, navodi se u tekstu na norveškom sajtu thelocal.no.

,,Horski smo pjevali 'Pjevaj Norveško, Norveška van NATO-a'. To je bio hit“, našalio se generalni sekretar, kako se navodi u tekstu naslovljenom ,,Šef NATO-a pjevao protiv NATO-a, kao mladić“.

Stoltenberg je govorio o ovome tokom razgovora sa članovima podmlatka Norveške Laburističke stranke kada su stigli na ostrvo Utoja.

U tekstu se navodi da je Stoltenberg prvi put prisustvovao kampu 1972. godine, u vrijeme kada je, kako je rekao, AUF (Norveška Radnička liga mladih) dotakla apsolutno dno u svojoj istoriji, kada su tu organizaciju napustili mnogi umjereni članovi, ostavljajući AUF u rukama ekstremno lijevih militanata.

,,Ostali su zapravo, samo neki čudni ljudi i neka zbunjena djeca stranačkih lojalista, poput mene“, rekao je Stoltenberg i objasnio da su i on i AUF ipak evoluirali i to u vrijeme između 1985. do 1989. godine kada je upravo Stoltenberg bio na čelu AUF-a i kada je ta organizacija promjenila politiku i dala podršku Alijansi.

,,Drago mi je da AUF opet na stanovištu iz 80-tih“, naveo je između ostalog Stoltenberg, koji je u svojim tinejdžerskim godinama, pod uticajem svoje sestre Kamile, člana tadašnje marksističko-lenjinističke grupe Crvena omladine, učestvovao i u protestnim mitinzima protiv rata u Vijetnamu.

Portal Analitika