Politika

Lekić: Đukanović da podnese ostavku

Lider Demosa Miodrag Lekić pozvao je juče premijera Mila Đukanovića da podnese ostavku zbog činjenice da njegova vlada više nema legitimitet. U intervjuu za „Dan“ Lekić je kazao da bi u suprotnom Đukanović pokazao prezir prema građanima Crne Gore. Navode o postojanju "plana B", po kojem bi lider Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić stao na čelo opozicije, u kojoj bi bio i Demos, nazvao je neistinama, lukavstvom i podvalama.
Lekić: Đukanović da podnese ostavku
Portal AnalitikaIzvor

Lekić je ovih dana izašao sa tezom da najnoviji događaji na političkoj sceni imaju elemente državnog udara.

"Pokazujući svoj nedemokratski karakter vladajuća stranka je pokrenula svoj propagandni mehanizam da brutalnim napadima diskvalifikuje Skupštinu. Time diskvalifikuje i legalnost funkcionisanja političkoustavnog sistema. Ova velika i nesigurna galama predstavnika vlasti se sve više pretvara u udruženi poduhvat protiv ustavnog sistema i uloge Skupštine u sistemu podjele vlasti. Kako vidimo, ni Filip Vujanović nije propustio da učestvuje u ovom partijskom horu. To su uzurpatorski potezi, dakako i sa elementima državnog udara. Inače, u demokratskim zemljama je poznat redosljed poteza prilikom ovako dubokih političko-institucionalnih kriza. Težina naše situacije se ogleda i u tome da duboka politička kriza koincidira sa ekonomijom u slobodnom padu, socijalnom dramom građana i još neizgrađenom pravnom državom", rekao je Lekić.

On je objasnio i koji bi to bili potezi.

"Veoma jasni. Nakon odbijanja u parlamentu vladinih zakona i ekonomskih inicijativa, dakle nakon jasnih, pa i glasanjem, izraza nepovjerenja vladi premijer bi odmah podnio ostavku. Zatim bi predsjednik države, pod pretpostavkom da ga imamo u pravom svojstu, uradio sledeće. Pozvao bi predsjednike parlamentarnih partija i šefove klubova da javno saopšte nihove predloge za izlazak iz krize, pritom provjeravajući da li u Skupštini postoji nova većina koja bi formirala i podržala novu vladu. Ta vlada bi trajala sve dok bi imala podršku parlamentarne većine, a najkasnije do prijevremenih ili redovnih izbora", objasnio je Lekić.

Demos bi, kaže on, podržao formiranje takve vlade.

"Da, Demos bi podržao, iz najmanje dva razloga. Kao akt javne odgovornosti za izlazak iz nastale blokade zemlje i kao čin legalističkog poštovanja demokratsko ustavnog sistema. I odmah da dodam, ukoliko ta nova vlada ne bi tokom svog rada bila, iz bilo kojeg razloga, na potrebnoj stručno političkoj visini, Demos bi joj uskratio podršku u parlamentu, isto kao što izražava nepovjerenje Đukanovićevoj vladi. To je demokratski redosljed poteza. U nedostatku demokratske prakse, donekle i tradicije, neki će se možda iznenaditi ovakvim redosljedom poteza. Zato je nama potreban dugi marš kroz demokratiju i njena pravila, kako bismo se zauvijek oslobodili uzurpatora, oligarha, demagoga i korupcionaša na vlasti", rekao je Lekić.

Kako je dodao, vrlo je moguće da Đukanović nema namjeru da podnese ostavku.

"Ipak, dužnost mi je da ga kao građanin i poslanik pozovem da, u interesu zemlje, poštuje pravila i podnese ostavku. Svima je jasno da je njegova vlada u ovom trenutku nelegitimna. U suprotnom, on će ponovo pokazati prezir prema građanima i demokratskim pravilima. Premijer to pokazuje i ovih dana ne oglašavajući se povodom ovako duboke krize u institucionalno paralisanoj zemlji. Umjesto premijerovog ozbiljnog obraćanja naciji priređena je ova međusobno optužujuća polemika u vladajućoj koaliciji o tome ko je od njih više oštetio ovu zemlju. Dakle, na djelu je velika galama koja puca od nemoći, s ciničnom pretenzijom nove igranke za javnost. U međuvremenu se gubi dragocjeno vrijeme za formulisanje i početak ozbiljne reformske strategije izlaska zemlje iz sve dramatičnije krize", poručio je Lekić.

On je komentarisao i medijske tekstove o „planu B“ u opoziciji.

"O tome sam se upoznao u medijima. Utisak je da se radi o nečijem sitnom lukavstvu, nešto jačoj mašti i velikoj neistini. Nemajući namjeru da proučavam motive za lansiranje takve konstrukcije saopštavam da nisam sa nikim razgovarao o takvoj mogućnosti. Tovori se i o planu po kojem Krivokapić treba da stane na čelo opozicije. Čak neki mediji spekulišu da je na to i gospodin Drobnič uticao, pa i neke ambasade. To je druga podvala koju je neko smislio i koja se vrti u režimskim medijima. Ponavljam to sam pročitao u medijima. Ništa više o tome ne znam", rekao je Lekić.

Izvor: Dan

Portal Analitika