Društvo

Džomić se vraća u nedjelju

Srpski pop Velibor Džomić, koji je 8. februara, po nalogu Ministarstva unutrašnjih poslova, morao da ode iz Crne Gore nakon što je Agencija za nacionalnu bezbjednost dostavila mišljenje da je on prijetnja po sigurnost države, vratiće se u našu zemlju, pošto se ANB predomislila i sada procijenila da on više nije opasnost
Džomić se vraća u nedjelju
Portal AnalitikaIzvor

Pobjeda saznaje da će se Velibor Džomić u nedjelju vratiti u Crnu Goru, a iz MUP-a su saopštili da više ne postoje nikakve smetnje i da on može da boravi u našoj zemlji.

Koje su to nove činjenice dovele do toga da poslije šest negativnih mišljenja Džomić dobije ,,zeleno svijetlo“ od ANB, i to u vrijeme kada i nije boravio u Crnoj Gori, nije bilo moguće saznati jer iz Agencije nijesu odgovorili na pitanja Pobjede.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je precizno saopštilo novonastalu situaciju i prceduru koja slijedi.

- MUP će kao i u prethodnom slučaju kada je Agencija dala negativno mišljenje poštovati Zakon o strancima. Imajući u vidu da je ANB sada promijenila mišljenje i da su nas obavijestili da ne postoje smetnje iz razloga nacionalne bezbjednosti, shodno Zakonu o strancima, prestali su razlozi za zabranu ulaska u Crnu Goru Veliboru Džomiću – saopšteno je Pobjedi iz MUP-a.

Džomićev advokat Zoran Piperović rekao je Pobjedi da je ,,sada apsurdno pitanje koje svi postavljaju - hoće li Velibor Džomić da se vrati“.

- Apsurdno zbog toga što nikada nije u MUP-u proveden postupak kojim se Veliboru Džomiću nalaže da napušti Crnu Goru, niti postoji akt kojim mu se to naređuje. Protiv takvog akta se ima pravo žalbe, iako ona ne odlaže izvršenje – rekao je on i ustvrdio da je MUP na osnovu akta ANB-a, odnosno mišljenja Agencije, saopštio usmeno Džomiću da napušti teritoriju Crne Gore.

- Tako se u uređenim državama nikada nije radilo. Mišljenje ANB-a bilo je isto posljednjih nekoliko godina, pa je uprkos tome dozvoljavano Veliboru Džomiću da bude u Crnoj Gori i da vodi upravne sporove. I da radi i predaje na fakultetu. I da radi sveštenički posao – dodao je Piperović.

On je uvjeren da je mišljenje ANB-a bilo samo alibi da se Džomić protjera iz Crne Gore.

- Imate čak i izjavu bivšeg šefa granične policije Veska Vukadinovića, koji je kazao da nema odluke kojom se zabranjuje ulazak u Crnu Goru Veliboru Džomiću i da se takva odluka neće ni donositi – naveo je Piperović.

Džomićev advokat nije detaljno komentarisao iznenadnu promjenu mišljenja Agencije, uz konstataciju da prethodna mišljenja ove ustanove nijesu bila utemeljena na činjenicama.

- Na uporno insistiranje Upravnog suda da obrazloži zašto je Džomić nacionalno opasan, ANB nikada nije dala objašnjenje, jer očigledno suvislog obrazloženja nije ni bilo. Osim toga, ANB je ozbiljna služba I da je otac Džomić nacionalno opasan on ne bi u Crnoj Gori proveo dva dana, a ne 22 godine – uvjeren je Piperović.

On smatra da je naprasno mijenjanje mišljenja posljedica „pravilne percepcije i poštenog pristupa“.

- Pravda je spora, ali dostižna – zaključio je Piperović.

Izvor: Pobjeda

Portal Analitika