Zanimljivosti

Ko prije preboli raskid: muškarac ili žena?

Dame brže prebole raskid, ali u tom procesu više pate, pokazalo je novo istraživanje.
Ko prije preboli raskid: muškarac ili žena?
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Studija objavljena u stručnom časopisu “Evolutionary Behavioral Sciences” obuhvatila je 5.705 ispitanika u 96 zemalja kako bi ispitala kroz kakav emocionalni i fizički bol prolaze osobe koje raskidaju.

Na skali od jedan do deset (jedan najslabiji, 10 najsnažniji bol), žene su u prosjeku zaokruživale ocjenu emotivnog bola 6,84 u poređenju sa 6,58 kod muškaraca i 4,21 fizičkog, u poređenju sa 3,75 kod muškaraca.

Razlike su male, ali statistički značajne, smatraju istraživači koji imaju i evoluciono objašnjenje za to.

“Žene su evoluirale tako da ulažu daleko više u vezu od muškarca, budući da može doći do trudnoće”, kaže vođa studije Kreg Moris.

“One su mnogo probirljivije kada je riječ o dugoročnim partnerima i bol je zbog toga mnogo veći”.

Muškarce u početku slabije pogađa raskid veze, kaže Moris, ali “gubitak osjećaju mnogo duže”, možda i mjesecima, kada shvati da mora “ponovo da se takmiči, kako bi nadoknadio ono što je izgubio”, kaže Moris.

Žene, s druge strane, imaju mnogo više prednosti i kada shvate da je vrijeme da krenu dalje, oporavljaju se brže i lakše.

Inače, prosječna osoba doživi tri raskida prije 30. godine, od kog je barem jedan dovoljno bolan da umanji kvalitet života nedjeljama ili mjesecima.

Autori studije naglašavaju da nedostatak komunikacije predstavlja najčešći razlog za raskid i da ga češće iniciraju žene.

Izvor i foto: b92.net

Portal Analitika