Vaterpolo

Udruženje svjetskih vaterpolo trenera: Da stvorimo kuću za sve trenere

U Kazanju gdje se trenutno održava Svjetsko prvenstvo u vodenim sportovia, održana je prva pres konferencija međunarodnog Udruženja svjetskih vaterpolo trenera, čiji je predsjednik direktor Vaterpolo i plivačkog saveza Crne Gore Petar Porobić. Cilj asocijacije je da okupi vaterpolo trenere širom svijeta, da pomogne trenersku profesiju, da samim trenerima ponudi edukaciju, kao i da radi na poboljšanju samog vaterpola, poručio je na otvaranju izvršni direktor asocijacije Dragan Jovanović.
Udruženje svjetskih vaterpolo trenera: Da stvorimo kuću za sve trenere
Portal AnalitikaIzvor

‘’Želimo da širimo znanje. Želimo da stvorimo kuću za trenere. Mi nijesmo politička partija, već grupa ljudi koja je zabrinuta za položaj vaterpolo trenera u svijetu. Želimo da sve to podignemo na viši nivo. U budućnosti organizovaćemo veliki broj trenerskih sastanaka. Želimo da pomognemo svim trenerima svijeta, i onima koji nijesu na top nivou. Sa njima želimo zajedno da analiziramo sva velika takmičenja, ostale turnire, da im pomognemo da rastu kao treneri’’, poručio je Jovanović.

Predsjednik asocijacije Petar Porobić kazao je da će uraditi sve da okupe što više članova, ali da ih čeka izuzetno težak posao.

‘’Svaki početak je težak. Možda na startu nećemo dobiti podršku FINA I LEN jer su mnogi rezervisani prema ovom projektu. U plivanju je napravljena jaka trenerska asocijacija i ponekad se mimoilaze njihovi stavovi sa stavovima FINA i LEN. Ovo je prisutno u svim sportovima. Sigurno je da postoji potreba za ovakvom organizacijom, ali zavisi od toga koliko ćemo imati energije da premostimo prvi korak kada nemamo preveliku podršku i pomoć. Nadam se da ćemo svi prihvatiti da moramo da se povezujemo, da širimo organizaciju, kako bi unaprijedili naša znanja.Zato vidim potrebu da se Crna Gora uključi u ovu priču.’’

treneri0708-2

Potpredsjednik asocijacije, hrvatski stručnjak Ratko Rudić kazao je da je ovo jako pozitivna stvar za vaterpolo.

‘’Pojavila se potreba za trenerskom organizacijom u svijetu koja bi bila servis svim trenerima, koja bi im onogućila da se unapređuju u svojoj profesiji. Onoj ko želi da se informiše, da čuje, da se zainteresuje, onda je ovo prava stvar koja će pomoći razvoju vaterpola u svijetu.‘’

Jedan od članova asocijacije selektor Sjedinjenih Američkih Država, srpski strateg Dejan Udovičićkazao je da je počastvovan što je dio ove organizacije.

‘’Ovo je veliki korak za nas. Ova asocijacija je itekako potrebna vaterpolu. Već postoje svjetske asocijacije igrača i sudija, ali nam je nedostajala trenerska. Ovo je samo prvi korak, očekujemo da nam se pridruži veliki broj trenera. Otvoreni smo za sve, I mislimd a možemo mnogo da ponudimo vaterpolo sportu.’’

Ostali članovi asocijacije su Janis Januris (Grčka), Alesandro Kampanja (Italija), Paolo Malara (Kina), Karl Izo (Malta), Sergej Drozdov (Kazahstan), Adel Šamala (Egipat), Adam Rajt i Džon Vargas (SAD) i Kvim Kolet (Španija).

Portal Analitika