Svijet

GORBAČOV: Obama, Putin i Merkel da nauče lekciju iz osamdesetih

Bivši sovjetski lider Mihail Gorbačov upozorio je da kada jedna država ima ogromnu vojnu moć i veći budžet za odbranu od bilo koga drugog na svijetu, to postavlja “nepremostivu prepreku” na putu za svijet bez nuklearnog oružja.
GORBAČOV: Obama, Putin i Merkel da nauče lekciju iz osamdesetih
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

- Možemo li zaista da zamislimo svijet bez nuklearnog arsenala ako samo jedna zemlja skladišti toliko oružje i ima budžet kao sve druge zemlje zajedno - izjavio je Gorbačov, ne eksplicitno, ali vrlo jasno aludirajući na Sjedinjene Američke Države.

- Ta zemlja uživala bi potpunu vojnu superiornost ako ukinemo nuklearno oružje - dodao je sovjetski državnik.

Politički veteran je s druge strane nuklearno oružje nazvao “neprihvatljivim” i “nehumanim” u modernom društvu jer bi lako moglo da zbriše cijelu civilizaciju.

- Takvo oružje nikada ranije nije postojalo u istoriji i danas takođe ne bi smjelo da postoji. Ako ga se ne otarasimo, prije ili kasnije biće upotrijebljeno - rekao je Gorbačov.

Kako kaže, demilitarizacija bi ponovo trebalo da bude “na dnevnom redu međunarodne politike”.

- To uključuje smanjenje vojnih budžeta, moratorijum na razvoj novih tipova oružja i zabranu militarizacije svemira - dodaje.

Ukoliko se ovo ne sprovede u djelo, upozorava Gorbačov, onda će razgovor o nuklearnom razoružanju biti samo “prazna priča”.

- Svijet će postati manje bezbjedan, više nestabilan i nepredvidljiv. Svi će izgubiti, uključujući i one koji žele da dominiraju planetom - istakao je bivši lider, ponovo aludirajući na Amerikance.

Gorbačov je naglasio da je “veoma zabrinut” zbog mogućnosti nuklearnog rata, dodavši da je “trenutno stanje stvari neobećavajuće”.

- Nuklearne sile i dalje imaju na hiljade bojevih glava. Nuklearno oružje je i dalje stacionirano u Evropi. Štaviše, tempo smanjenja zaliha je znatno usporen - kaže Gorbačov.

Prema riječima dobitnika Nobelove nagrade za mir iz 1990. godine, svijet se trenutno suočava sa početkom nove trke u naoružanju.

- Militarizacija svemira je posebmo opasna, a opasnost od širenja nuklearnog naoružanja veća je nego ikada ranije - poručio je sovjetski državnik.

Moskva i Vašington su već došli do raskrsnice u međusobnim odnosima, vjeruje bivši sovjetski lider.

- Mnogi već odavno govore o novom Hladnom ratu. Razgovori između dvije moći o važnosti globalnih problema trenutno se nalaze na tankom ledu. To uključuje i pitanje nuklearnog razoružanja. Povjerenje, koje smo teškom mukom sticali, sada je uništeno. Uzajamno uništavanje bojevih glava osamdesetih godina trebalo bi da bude lekcija Obami, Putinu i Merkel - rekao je.

Gorbačov vjeruje da bez obzira koliko je trenutna svjetska situacija kritična, niko ne bi trebalo da paniči.

On je podsjetio da je sredinom osamdesetih godina prošlog vijeka “bilo dosta ljudi koji su vjerovali da je voz ka atomskom paklu nezaustavljiv, ali da je svijet uspio da postigne mnogo u vrlo kratkom vremenu”.

- Hiljade nuklearnih bojevih glava je uništeno uz nekoliko vrsta nuklearnog oružja, kao što su rakete srednjeg dometa. Na to treba da budemo ponosni. Sve smo to zajedno postigli i to treba da bude za nauk današnjim svjetskim liderima - zaključio je bivši predsjednik SSSR-a.

Izvor i foto: blic.rs

Portal Analitika