Kultura

Trio Vladimira Domazetovića zatvara VIII Espressivo

Koncertom Trija Vladimira Domazetovića u Ministarstvu kulture na Cetinju od 21 čas, večeras će biti zatvoren VIII međunarodni festival umjetničke muzike - Espressivo.
Trio Vladimira Domazetovića zatvara VIII Espressivo
Portal AnalitikaIzvor

Ansambl, koji čine čelistkinja Katarina Stanković, klarinetista Veljko Klenkovski i naš poznati pijanista Vladimir Domazetović, najaviće sljedeći festival biserima klasične muzike: "Allemande" Johana Sebastijana Baha, "Dječije scene" Roberta Šumana te najgrandiozniji trio Johanesa Bramsa.

Katarina Stanković završila je nižu i srednju muzičku školu "Josip Slavenski", a zatim i na violončelu u klasi prof. Sandre Belić i specijalisticke studije u klasi doc. Dragana Đorđevića na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Tokom školovanja usavršavala se na majstorskim kursevima kod Miloša Mlejnika, Lasla Meza i Ksenije Janković. Od 2009. nastupa sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom, a od prošle godine je član Balkanskog kamernog orkestra koji je osnovao japanski dirigent Tošio Janagisava. Takođe, stalno je zaposlena u grupi violončela u Beogradskoj filharmoniji.

Veljko Klenkovski završio je klarinet u srednjoj muzičkoj školi "Kornelije Stanković" u Beogradu, a školovanje nastavio u Parizu na konzervatorijumu "Žorž Bize" u klasi prof. Gija Deplua. Diplomirao je na Državnom visokom konzervatorijumu u Parizu, a zatim magistrirao u klasi prof. Deplua, pa na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Nikole Srdića. Nastupao je kao solista sa Kraljevskim orkestrom iz Brisela, simfonijskim orkestrom "Bruno Walter", Kiparskim nacionalnim orkestrom, Beogradskom filharmonijom, Orkestrom RTS-a, Simfonijskim orkestrom iz Niša, beogradskim ansamblom "Dušan Skovran", Gudačima Svetog Đorđa. Nastupao je i u kamernim ansamblima u zemlji i inostranstvu, među kojima su scene u Španiji, Rusiji, Kini, Nemačkoj, Francuskoj, Sloveniji, Austriji, Švajcarskoj, Italiji, Grčkoj, Slovačkoj, Českoj, Americi i Indiji. Osnivač je i član duvačkog kvinteta Beogradske filharmonije kao i Beogradskog duvačkog trija.

Vladimir Domazetović rođen je u Baru, a sa 16 godina kao najmlađi student Univerziteta Crne Gore upisuje Muzičku akademiju u Titogradu. Studirao je kod prof. Vladimira Bočkarjova u čijoj klasi je 2003. godine i magistrirao. Od 1995. do 1998. godine boravio je u Parizu i na Visokoj školi "Alfred Korto" stiče diplomu pijaniste-izvođača u klasi prof. Marijana Ribickog. Laureat je republičkih i saveznih takmičenja nekadašnje Jugoslavije. Pobjednik je Prvog međunarodnog pijanističkog takmičenja u Novom Sadu, dobitnik druge nagrade na međunarodnom takmičenju u Rimu i finalista takmičenja u Senigaliji. Koncertirao je na festivalima Barski ljetopis, Grad teatar Budva, NOMUS Novi Sad... Ostvario je zapažene nastupe u Grčkoj, Bugarskoj, Rusiji, Velikoj Britaniji, Češkoj, a često je svirao i u Parizu, tamošnjoj Poljskoj ambasadi i Jugoslovenskom kulturnom centru. Pohađao je seminare poznatih klavirskih pedagoga kao što su Konstantin Bogino, Žan Fasina, Vladimir Vijardo i Žak Ruvije. Dobio je priznanja Centra savremene umjetnosti Crne Gore, Opštine Bar i Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU). Angažovan je kao selektor muzičkog dijela programa festivala Barski ljetopis i profesor klavira na Muzičkoj akademiji na Cetinju.

Portal Analitika