Kultura

KOTORART: Festivalski orkestrar i Sara Lakičević na Gospi od Škrpjela

Festivalski orkestar KotorArta predvođen maestrom Helderom Trefcgerom, i sa solistkinjom na trubi Sarom Lakičević, održaće večeras koncert na Gospi od Škrpjela od 21 čas.
KOTORART: Festivalski orkestrar i Sara Lakičević na Gospi od Škrpjela
Portal AnalitikaIzvor

Na programu su djela brazilskih autora, poput Vile-Lobosa, Santora, Nepomusena i Agviara, a Lakičević će solo dionice izvoditi u "Koncertu u f-molu" Georga Filipa Telemana i "Končertinu za trubu" Žozea da Silve.

Prevoz je organizovan iz Kotora i Perasta.

Sara Lakičević je završila Srednju muzičku školu "Vida Matjan" u Kotoru, u klasi prof. Momira Petričevića, a diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Mladena Đorđevića. Pohađala je majstorske kurseve Tibora Kerekeša, Darija Teskerе, An-Marije Sundberg, Rajnholda Fridriha, Fransiska Paća Floresa. Nastupala je kao članica Simfonijskog orkestra beogradskog FMU, Simfonijskog orkestra Radio-televizije Srbije, orkestra Narodnog pozorišta u Beogradu, Banjalučke filharmonije, kao i Brass Quinteta. Od 2006. članica je Gradske muzike Kotor, a od prošle godine i orgranizacije MusicArt Project, u kojoj radi na socijalno-inkluzivnom programu muzičkog obrazovanja djece i odraslih. Trenutno pohađa master studije na Liceu konzervatorijumu u Barseloni, u klasi prof. Luisa Gonzalesa Martija.

Dirigent i violinista Helder Trefcger studirao je na najpoznatijim državnim univerzitetima u Brazilu, kao i na Moskovskom konzervatorijumu, Muzičkoj školi Menhetn i Simfonijskom institutu u Rimu. Dirigovao je najznačajnijim brazilskim orkestrima, kao i orkestrima u Čileu, Boliviji, Paragvaju, Meksiku, Portugalu, Poljskoj, Italiji, Bugarskoj. Dobitnik je prve nagrade na Takmičenju mladih solista EMUFMG (1988). Kao violinista, radio je u brojnim orkestrima i ansamblima. Član je Istorijskog i geografskog instituta države Espirito Santo i Akademije umjetnosti i muzike Brazila (ALMUB). Nosilac je titule počasnog građanina Vitorije, brojnih priznanja i nagrada. Trenutno je umjetnički direktor i šef-dirigent Simfonijskog orkestra Espirito Santoa.

Festivalski orkestar KotorArt-a osnovan je 2003. godine s idejom da se okupljaju mladi i  perspektivni muzičari regiona, kako bi tokom nekoliko sedmica pripremali i izvodili odabrane programe, istovremeno afirmišući i različite prostore kao mjesta umjetničkih svetkovina. Njegujući ideju zajedništva, ovaj sezonski orkestar je, s više od 50 održanih koncerata, pokazao izvanredan i istančan osjećaj za muziku raznih epoha, muzičkih stilova i žanrova. Poseban akcenat u radu orkestra stavljen je na predstavljanje savremenih kompozitora i novih djela autora iz zemalja iz kojih dolaze i dirigenti. 

Portal Analitika