Muzika

ZVANIČNO: Sea Dance na Jazu i narednih deset godina!

Zahvaljujući usvajanju strateškog ugovora o saradnji između Opštine Budva i Sea Dance festivala, na jučerašnjoj sjednici Skupštine opštine Budva, Jaz će i narednih deset godina biti domaćin zvanično najboljeg evropskog festivala do 40.000 ljudi dnevno, kao dio planetarno priznate Exit Avanture.
ZVANIČNO: Sea Dance na Jazu i narednih deset godina!
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Ovim ugovorom osiguran je dalji rast i razvoj Sea Dance festivala, sa ciljem da ostane najznačajniji muzički festival na Jadranu, a u svjetskim okvirima se pozicionira kao jedan od najvažnijih muzičkih festivala na morskoj obali.

Ugovorom je definisano da će ulaganje Sea Dance festivala u narednih deset godina iznositi najmanje deset miliona u program i produkciju, dok će Opština Budva da uloži u razvoj festivala 300.000 eura godišnje. Turistička organizacija Budve i Nacionalna turistička organizacija doprinjeće sa po 100.000 eura svake godine, što prema procjenama predstavlja deseti dio ukupne vrijednosti međunarodne promocije Sea Dance festivala, posebno u zemljama Zapadne Evrope odakle se i belježi najveći rast ovogodišnjih festivalskih posjetilaca. Vlada Crne Gore nedavno je usvojila zaključak u kome se ističe da će Sea Dance u narednih deset godina doprinjeti turističkoj ekonomiji Crne Gore sa najmanje 100 miliona eura godišnje.

U narednih deset godina kroz kapije festivala na Jazu proći preko milion ljudi, dok će na festivalu u narednih deset godina nastupiti nekoliko hiljada renomiranih stranih i domaćih umjetnika. Nekoliko hiljada predstavnika medija iz cijelog svijeta koji će posjetiti festival i Budvu, na osnovu dosadašnje statistike, objaviće preko 140.000 članaka o Sea Dance festivalu i Crnoj Gori, a emitovaće se više od 11.000 televizijskih priloga i najava. Ukupna gledanost i čitanost medija koji će pratiti festival zbirno iznosi oko milijardu ljudi, što je više od 10% svjetske populacije, najvećim dijelom iz razvijenih zemalja, od kojih će mnogi zahvaljujući Sea Dance festivalu otkriti ljepote Crne Gore kao vrhunske turističke destinacije.

Budva i sam festival spomenuće se u medijima oko četiri miliona puta, dok će se na radijskim i televizijskim stanicama emitovati oko 35 miliona sekundi radio i TV reklama. Internet oglase na vodećim sajtovima kao što su Facebook, YouTube i putem Google Ads, vidjeće preko pola milijarde ljudi, na ciljanim tržištima u najrazvijenijim zemljama svijeta. Vrijednost ovakve promocije Crne Gore koju će donijeti Sea Dance festival, već je izvjesno da će premašiti iznos i od 120 miliona eura tokom naredne decenije.

Već drugo po redu izdanje aktuelnog Najboljeg evropskog festivala u kategoriji do 40.000 posjetilaca dnevno, zabilježilo je porast inostranih posjetilaca od čak 70%, koji su doprinjeli turističkoj ekonomiji Crne Gore sa čak 20 miliona eura. Veliki broj turista doputovao je u Crnu Goru iz oko 40 zemalja svijeta, a najveći broj njih došao je iz zemalja Zapadne Evrope, ali i svih krajeva Jugoistočne Evrope. Kroz festivalske kapije prošlo je oko 110.000 posjetilaca, a tokom cijele festivalskske nedjelje ostvaren je i porast ukupne turističke sezone u Crnoj Gori. Po zvaničnim podacima Turističke organizacije Budva, turistički promet u nedjelji održavanja festivala, zabilježio je rast od 9% u odnosu na prošlu godinu. Kada se posmatra porast od 11% za 2014. u odnosu na 2013. godinu, rast turističkog prometa iznosi čak 20% u odnosu na period prije pokretanja Sea Dance festivala u Budvi!

U nedjelji održavanja festivala, ove godine je zabilježen porast gostiju u hotelskim kapacitetima za 16%, hostelima za čak 77 procenata, i privatnom smještaju oko 7%.

Portal Analitika