Svijet

Grčka isplatila MMF-u 186,3 miliona eura

Grčka je uplatila tranšu kamata Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) u iznosu od 186,3 miliona eura, potvrdila je ta međunarodna institucija, čime je zvanična Atina izbjegla kašnjenje u otplati kredita, u trenutku kada sa kreditorima pregovara o trećem spasilačkom paketu.
Grčka isplatila MMF-u 186,3 miliona eura
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

"Grčka je platila troškove po osnovu kamata koje su joj u četvrtak (6. avgusta) dospjele na naplatu u visini od 186,3 miliona eura", navodi se u saopštenju MMF-a, prenosi Frans pres.

Ovom uplatom, Grčka je prvi put od početka juna na vrijeme platila svoje obaveze prema MMF-u, i preostaje joj još otplata ukupno 22 milijarde eura duga prema toj instituciji, pri čemu naredna prva rata od 307 miliona eura dospijeva 1. septembra.

Krizom pogođena Grčka je 30. juna propustila vraćanje 1,5 milijardi eura duga MMF-u, zbog čega je postala prva razvijena zemlja koja je zakasnila u izmirivanju obaveza prema tom međunarodnom kreditoru. Dvije nedjelje nakon toga, zvanična Atina je propustila otplatu rate duga MMF-u od 456 miliona eura.

Kada se Grčka krajem juna našla u kašnjenju, MMF joj je zamrznuo pristup svojim sredstvima, kao i tekućim finansijskim programima Fonda koji su namijenjeni Grčkoj.

Ipak, zvanična Atina je 20. jula platila dve milijarde eura duga MMF-u, pošto je primila kredit za premošćavanje od Evropske unije.

Predstavnici MMF-a, Evropske komisije i Evropske centralne banke trenutno borave u Atini radi izrade detalja trećeg paketa pomoći Grčkoj.

Portal Analitika