Region

Hrvatska: Salmonela u Ledo piletini

Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede objavilo je da se sa tržišta povlači Ledo Pileće meso usitnjeno, 500 grama, zamrznuti proizvod, s datumom zamrzavanja 11. maja 2015. i rokom upotrebe do 10. juna 2016, jer je u mesu pronađena bakterija iz roda Salmonela.
Hrvatska: Salmonela u Ledo piletini
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Proizvođač kontaminiranog pilećeg mesa je firma Mesfino iz Čazme, a Ledo se navodi kao distributer proizvoda, prenosi Fena.

Kako se objašnjava, putem HR RASFF sistema primljeno je obavještenje od Uprave za unaprjeđenje zdravlja Ministarstva zdravlja Hrvatske o nalazu bakterija iz roda Salmonella spp. u zamrznutom usitnjenom pilećem mesu (prisutnost u 25 g).

“Mikrobiološkom analizom pretraženog proizvoda, utvrđeno je da on ne zadovoljava Uredbu Evropske komisije 2073/2005 Prilog I., Poglavlje 1. Kriteriji sigurnosti hrane, Tačka 1.5., u skladu s kojim Salmonella spp. mora biti odsutna u mljevenom mesu i mesnim pripravcima od mesa peradi stavljenima na tržište tokom njihovog roka trajanja”, stoji u upozorenju Ministarstva poljoprivrede, uz dodatak da dovoljna termička obrada hrane deaktivira uzročnika.

Povlačenje pomenutog proizvoda s tržišta naredila je Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja Hrvatske.

rtcg.me

Portal Analitika