Društvo

Marković za DN: Tužilaštvo ne brine za moju sigurnost

Potpredsjednik Vlade Duško Marković izrazio je čuđenje da Tužilaštvo ne brinu prijeteće poruke, koje su mu upućene, kao ni utvrđivanje istine da li postoji takozvani mojkovački kriminalni klan, sa kojim ga javno dovodi u vezu prekjuče na kratko uhapšeni službenik policije Predrag Šuković.
Marković za DN: Tužilaštvo ne brine za moju sigurnost
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Šuković je u medijima neposredno nakon puštanja na slobodu optužio Markovića i bivšeg direktora policije Veselina Veljovića da stoje iza njegovog hapšenja i ponovio da su na čelu takozvanog mojkovačkog kriminalnog klana, koji se navodno bavi švercom cigareta.

Upitan da prokomentariše optužbe Šukovića, Marković je Dnevnim novinama kazao da mu ne pada mi na pamet da komentariše izjave osobe koja je pod pseudonimom vrijeđala i prijetila, a kada je otkrivena, posegla za lažima i podvalama.

"Ono što me interesuje je istina i njoj sam posvećen. Zbog toga sam uputio pismo VDT-u i ministru unuštrašnjih poslova da u skladu sa svojim ovlašćenjima utvrde šta je istina. Ja znam, ali moguće da je ne zna dio crnogorske javnosti. Istina može biti samo da postoji ili ne postoji mojkovački kriminalni klan, da postoji šverc cigareta u mojkovačkoj fabrici ili ne postoji, da sam na čelu mojkovačkog klana ili nisam. Od utvrđivanja ovih okolnosti zavisi moje dalje određenje", kategoričan je Marković.

Marković je, međutim, primijetio da "za sada tužilaštvu, bilo kojem, nije od važnosti što se to odnosi na potpredsjednika Vlade, člana Vijeća za nacionalnu bezbjednost, rukovodiocu Biroa za koordinaciju službama bezbjednosti".

“Ako nije vezano za njih, jeste za mene i javnost i moje dalje obavljanje mojih daljih odgovornih dužnosti u Vladi", naglasio je vicepremijer.

Iako iz Osnovnog tužilaštva vagaju da li ima osnova za pokretanje postupka protiv Šukovića zbog sumnje da je počinio krivično djelo “ugrožavanje sigurnosti", Markovića već više od mjesec dana nadležni tužilac nije upitao da li je poruke na portalu Vijesti doživio kao prijeteće.

“Čudi dugo ćutanje Osnovnog tužilaštva po prijavi o prijetnjama, kako je navela policija u krivičnoj prijavi. Želim da ih podsjetim da sam odlukom Vlade, uvršten u krug zvačničnika koji se bezbjednosno štite, a svako malo “slanje cvijeća na moj grob ili čuđenje da sam živ" (komentari Šukovića na portalu Vijesti), to tužilaštvo ne brine. Ne zbog mene i mog imena, nego zbog dužnosti, koju vršim u ime ove države", ocijenio je on.

“Dakle, kada ja čekam na djelovanje Tužilaštva radi utvrđivanja istine, šta mogu očekivati građani. No, bilo kako bilo, ja odustati neću od javno saopštenog stava ili se neću baviti javnim poslom ili će autor neistina, a sada se usuđujem reći i grupa autora, morati da odgovara", poručio je Marković.

Dnevne novine 

Portal Analitika