Društvo

Velibor Džomić više nije prijetnja državi

Sveštenik Srpske crkve u Crno j Gori Velibor Džomić više nije prijetnja po bezbjednost naše zemlje, nova je odluka Agencije za nacionalnu bezbjednost, saznaje Pobjeda.
Velibor Džomić više nije prijetnja državi
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Izvor Pobjede kaže da je novo mišljenje Agencije stiglo juče i da se u njemu, pored ostalog, navodi kako ne postoje razlozi, odnosno smetnje da se Džomiću omogući ulazak u Crnu Goru i odobri privremeni boravak.

Ovim aktom je stavljena tačka na višemjesečnu farsu nakon što je Džomić, po nalogu Ministarstva unutrašnjih poslova, 8. februara protjeran iz Crne Gore. Upravni sud je potom, 12. februara, odlučujući po njegovoj žalbi, donio odluku da se srpskom svešteniku omogući privremeni boravak do okončanja sudskog spora, ali bez obzira na to on je vraćen sa granice kada je pokušao da uđe u našu zemlju.

Džomić je tako ostao u „izgnanstvu“, poručujući preko medija da će pobijediti i da će se vratiti. I zaista je pobijedio, jer nakon novog mišljenja Agencije više ne postoje nikakve smetnje da on dođe u Crnu Goru. Srpski pop za svoje nevolje krivi isključivo ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića i tvrdi da je on jedina smetnja za njegov neometan boravak u Crnoj Gori.

S druge strane, Konjević je kategoričan da je MUP samo poštovao Zakon, koji precizira da osobi koja je, prema ocjeni Agencije za nacionalnu bezbjednost, prijetnja po sigurnost države ne može biti omogućen boravak u zemlji i da ona mora biti protjerana. Osim toga, Zakon je jasan da se strancu neće dozvoliti ulazak u Crnu Goru ako to zahtijevaju razlozi nacionalne bezbjednosti.

Upravni sud je sva dosadašnja rješenja MUP-a kojima Džomiću nije dozvoljavano produženje privremenog boravka u Crnoj Gori ukidao. Interesantna je i činjenica da je ovo prvo pozitivno mišljenje Agencije o Džomiću, nakon šest u kojima je označen kao opasnost po nacionalnu bezbjednost. Šta se u međuvremenu promijenilo i zašto Džomić više nije prijetnja Crnoj Gori, izvor Pobjede nije mogao da pojasni.

Portal Analitika