Abiznis

JOVANIĆ: Jedino je povratak poslu u interesu radnika Brodogradilišta

Predsjednik Privrednog suda i stečajni sudija za Brodogradilište Bijela Blažo Jovanić pozvao je radnike ove kompanije da se vrate na posao i dovrše remonte pet brodova jer je samo to, kako je ocijenio za Pobjedu, u njihovom interesu. Ako radnici nastave štrajk to će, kaže on, najskuplje platiti oni i Brodogradilište.
JOVANIĆ: Jedino je povratak poslu u interesu radnika Brodogradilišta
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

- Još jednom apelujem na radnike da prihvate poziv stečajne uprave kako bismo završili remonte na brodovima, jer samo na taj način mogu doprinijeti oporavku firme i zaštititi svoje interese. Okupljanjem na pješačkom prelazu na Jadranskoj magistrali ili ispred ulaza u fabriku i onemogućavanjem nastavka proizvodnje ništa ne štite, naprotiv - kaže Jovanić.

Ukoliko radnici nakon zadnjeg poziva stečajnog upravnika od 28. jula ne prihvate da se vrate na posao, razmišlja se o angažovanju radnika sa strane kako bi se remont brodova koji čekaju u Brodogradilištu završio.

- Stečajni postupak i dalje nesmetano teče, ali ako radnici i dalje budu odbijali da se vrate na posao i završe remonte brodova, stečajna uprava će morati da obezbijedi radnike sa strane, da bi izbjegli velike štete koje će morati da se plate zbog kašnjenja. Postoji opasnost da vlasnici brodova pokrenu tužbe tražeći odštetu zbog kašnjenja, a u toj situaciji ceh može platiti jedino Brodogradilište, jer je ono ugovorna strana sa vlasnicima brodova. Sva šteta mora biti nadoknađena iz imovine Brodogradilišta - iz stečajne mase. Nesporno je da imamo štetu zbog ovakvog odnosa radnika, ali, srećom, za sada nema tužbi sa odštetnim zahtjevima. Stečajna uprava je u svakodnevnoj komunikaciji sa vlasnicima brodova - kaže Jovanić.

Odluka Privrednog suda o otvaranju stečaja bila je, kaže on, jedina zakonita, moguća, logična i ispravna, imajući u vidu sve okolnosti i veliki dug Brodogradilišta Poreskoj upravi i drugim povjeriocima.

- Samo onaj ko je neupućen ili nije želio da zna nije imao informaciju o mogućnosti otvaranja stečaja - kaže Jovanić i dodaje da će samo u ovom postupku na najkvalitetniji način biti zaštićeni interesi povjerilaca, radnika, odnosno bivših zaposlenih.

Opširnije čitajte u Pobjedi…

Portal Analitika