Turizam

Na 203 broda u Kotor stiglo 213 hiljada putnika

Do 1. avgusta u kotorsku luku uplovila su 203 broda sa 213.149 putnika. Broj brodova je za 13 odsto veći nego lani, dok je broj putnika za 41 odsto veći - kazala je za Pobjedu menadžerka promocije Turističke organizacije Kotor Dragana Samardžić.
Na 203 broda u Kotor stiglo 213 hiljada putnika
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

- U svim segmentima sezona je krenula dobro i imamo razloga za zadovoljstvo. Prema posljednjim podacima, u Kotoru trenutno boravi 7.479 turista. U privatnom smještaju je 90 odsto gostiju - kazala je Samardžić.

Prema podacima Monstata, u Kotoru je tokom prvih šest mjeseci boravilo 15.686 turista koji su ostvarili 63.598 noćenja.

- I u izletničkom turizmu bilježimo porast posjeta. Tokom sedam mjeseci ove godine Kotor je posjetilo 168.402 izletnika, što je za tri odsto više u odnosu na isti uporedni period prošle godine. Lokalitet ,,Rimski mozaici“ bilježe pojačan promet u odnosu na prošlu godinu. Do 1. avgusta mozaike je posjetilo preko 15.659 posjetilaca, što je za 41 odsto više - kazala je Samardžić.

Kako je Kotor grad s najbogatijim kulturnim programom, najveće interesovanje turista vlada za program KotorArta, koji se sastoji iz nekoliko segmenata.

- Posebno su posjećeni Don Brankovi dani muzike, Festival klapa i Sirok festival. Veliki broj turista se svakodnevno informisao o programima festivala, a ulaznice za pojedine programe bile su rasprodate i nekoliko dana unaprijed. Kotor je i ovog ljeta bio domaćin internacionalne smotre mode. Posjetioci su imali prilike da vide posljednju kolekciju modnog kreatora Žana Pola Gotjea - kazala je Samardžić.

Ove su manifestacije, kako navodi, obilježile jul, a u avgustu slijedi nastavak programa KotorArta, ljetnji internacionali karneval od 5. do 8. avgusta i kao kruna svih manifestacija ,,Bokeljska noć“, koja se održava 22. avgusta.

Portal Analitika