Društvo

Potpisan protokol o saradnji u oblasti obrazovanja između Crne Gore i Slovenije

Ministarstvo prosvjete Crne Gore i Ministarstvo obrazovanja, nauke i sporta Republike Slovenije potpisali su danas, 6. avgusta 2015. godine u Podgorici Protokol o saradnji u oblasti obrazovanja, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.
Potpisan protokol  o saradnji u oblasti obrazovanja između Crne Gore i Slovenije
Portal AnalitikaIzvor

Protokol su potpisali sekretar Ministarstva prosvjete Crne Gore Slobodan Filipović i ambasador Vladimir Gasparič u ime Minitarstva obrazovanja, nauke i sporta Republike Slovenije.

Protokolom države su dogovorile međusobnu saradnju u oblasti, srednjeg, višeg i visokog obrazovanja, a u skladu sa tim i neposrednu saradnju i kontakte između institucija obrazovanja, univerziteta i ustanova visokog obrazovanja.

Učenici, crnogorski državljani koji žive na teritoriji Republike Slovenije, imaće pravo da se pripremaju za osnovnu školu, da pohađaju osnovne, srednje, visoke stručne škole pod istim uslovima kao i državljani Republike Slovenije, i obrnuto.

U pogledu plaćanja školarine za višu školu, postdiplomske i doktorske studije primjenjivaće se jednaka mjerila koja važe za domaće studente.

Potpisnici će godišnje razmjenjivati po 18 mjesečnih stipendija za studijsko usavršavanje na ustanovama visokog obrazovanja u pojedinačnom trajanju od 3 do 6 mjeseci za candidate starosti do 26 godina, dok će posebno podržavati međusobnu saradnju u oblasti visokog obrazovanja u okviru multilateralnih programa Evropske unije i regionalnog programa CEEPUS.  

Portal Analitika