Zanimljivosti

Želite da se čipujete? Možete, za 40 dolara

Za oko 40 američkih dolara možete se pretvoriti u kiborga – barem djelimično. Dangerous Things (Opasne stvari), biohakerska online prodavnica, pojednostavila je proces hakovanja čovjekovog tijela, pa sada svako može da ugradi tehnologiju u svoje tijelo.
Želite da se čipujete? Možete, za 40 dolara
Portal AnalitikaIzvor

Posljednje dvije godine Amal Grafstra, osnivač i predsjednik ove kompanije iz Sijetla, prodao je mnoge ugradive uređaje pomoću kojih ljudi 'nadograđuju' svoje tijelo. 

Za sada, ovi uređaji djeluju prvenstveno kao identifikatori, omogućavajući ljudima da ih koriste kao zamjenu za ključeve i lozinke. 

Grafstra ima po jedan čip u svakoj ruci i gotovo je u potpunosti prestao da koristi ključeve i lozinke. Njegovi čipovi omogućavaju mu da zaključava i otključava vrata, prijavi se na svoj računar i uloguje na društvene mreže. Čak i svoj motor i auto pokreće bez ključa. 

“Uskoro bi implantati mogli da budu vezani i za vaš bankovni račun, tako da možete da obavite transakcije”, objasnio je Grafstra. 

Cijene proizvoda kreću se u rasponu od 39 dolara za osnovne čipove do 99 dolara za paket koji sadrži sve potrebno da sami sebi ugradite čip u roku od nekoliko minuta. 

Iako s implantatima dolaze priručnici kako da sami ugradite uređaj, Grafstra ipak ne preporučuje da sami obavljate postupak. Kompanija je zato ostvarila saradnju s profesionalnim pirserima širom zemlje kako bi pomogli ljudima da se čipuju. 

Mnogi zaziru od same pomisli na čipovanje, ali Grafstra tvrdi da to nije toliko neprirodno koliko se čini na prvi pogled. 

“Nekada smo koristili kamenje i štapove kao alate. To nije ništa novo, u pitanju je samo prirodan napredak. Sada stavljamo alate u svoje tijelo”, objasnio je Grafstra. 

Njegova kompanija, otvorena prije dvije godine, do sada je prodala na hiljade čipova. (B92)

Portal Analitika