Svijet

Hirošima, 70 godina poslije tragedije

U Japanu se obilježava 70 godina od prvog napada atomskim oružjem u istoriji čovječanstva. Na komemoraciji u Hirošimi, pred više od 40 hiljada ljudi japanski lideri, još jednom su se založili za svijet bez nuklearnog oružja.
Hirošima, 70 godina poslije tragedije
Portal AnalitikaIzvor

Svake godine 140 hiljada svjetiljki vine se u vazduh nad Hirošimom, po jedna za svaku žrtvu američkog nuklearnog napada na taj grad 6. avgusta 1945. Mladi Japanci tada uče o strahotama rata i sastaju se sa preživjelima kojih u Japanu ima još oko 200.000.

"Decenijama poslije eksplozije bilo je strašno. Stalno sam viđala ljude sa unakaženim licima, ljude bez ruku. Ne mogu riječima da opišem šta sam preživjela i kako sam se osjećala", rekla je žena koja je preživjela napad.

bomba koja je bačena na Hirošimubomba koja je bačena na Hirošimu

"Mlade generacije poput moje moraju da uče šta se dogodilo jer u protivnom bi to moglo da se ponovi u budućnosti. I moramo da prenosimo sljedećim generacijama. Došao sam da se pomolim za žrtve i odlučan sam da njegujem sjećanje", kaže žena sa djetetom koja je došla da se pomoli za žrtve.

Na 70. godišnjicu stradanja, japanski lideri obećavaju da će njihova zemlja predvoditi borbu za to da se obnove pregovori o sporazum o nuklearnom razoružanju.

..

"Japan će nastaviti da poziva na saradnju i one zemje koje imaju nuklearno oružje i one koje ga nemaju i ja sam odlučan da učinim sve što mogu da konačno postignemo da svijet bude oslobođen nuklearnog oružja", kaže Šinzo Abe, premijer Japana.

Sljedeće godine u Japanu će biti održan samit Grupe-7 najrazvijenijih zemalja i japanska vlada je najavila da će američkog predsjednika Baraka Obamu odvesti da posjeti mjesta na kojima su u Hirošimi i Nagasakiju ekplodirale jedine atomske bombe koje su upotrijebljene protiv civilnog stanovništva.

rtcg.me

Portal Analitika