Abiznis

RUSIJA : Danas uništavanje nelegalno uvezene hrane

U Rusiji danas stupa na snagu predsjednički dekret o uništavanju nelegalno uvezenih prehrambenih proizvoda na koje je uveden embargo kao odgovor na sankcije koje je Zapad uveo Moskvi zbog miješanja u ukrajinsku krizu.
RUSIJA :  Danas uništavanje nelegalno uvezene hrane
Portal AnalitikaIzvor

Dokument koji je predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao prošle sedmice, predviđa uništavanje poljoprivrednih proizvoda, sira i hrane uvezenih iz zemalja, koje su uvele Rusiji sankcije.

Očekuje se da će prva tura nelegalno uvezene hrane biti uništena u Orenburgu i Sankt Peterburgu, prenosi Blic.

"Čak 20 tona sira može biti uništeno u Orenburgu, a u Sankt Peterburgu će biti uništena svinjetina", kazala je portparol Uprave za veterinarsku i fitosanitarnu kontrolu, Julija Melano.

Biće uništeno i još tri kamiona nektarina i načelno voće i povrće biće odnijeto na deponije, dok će mliječni i mesni proizvodi biti spaljeni kao proizvodi visoke biološke opasnosti u postrojenjima za uništavanje otpada.

Šef uprave za veterinarsku i fitosanitarnu kontrolu Sergej Dankvert rekao je u srijedu da se količina hrane koja se nelegalno uveze u Rusiju smanjila deset puta pošto je donijet predsjednički dekret o uništavanju takvih proizvoda.

Dankvert je ocijenio da će morati da bude uništeno nekoliko stotina tona hrane.

Portal Analitika