Svijet

RUSIJA : Legitimitet borbe sa IS pod znakom pitanja

Koalicija protiv Islamske države (IS), sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) na čelu, formirana je van Savjeta bezbednosti (SB) Ujedinjenih nacija (UN) i počela da djeluje u Siriji bez saglasnosti vlade te države, poručio je danas ruski premijer Dmitrij Medvedev.
RUSIJA :  Legitimitet borbe sa IS pod znakom pitanja
Portal AnalitikaIzvor

On je ocijenio da to ozbiljno dovodi u sumnju legitimitet dejstava, dodajući da se to odnosi i na nedavne udare turske avijacije u Iraku.

"Koalicija protiv IS, koju predvode SAD, pruža podršku iračkim oružanim snagama u borbi protiv islamista. Shvatamo da se to čini uz odobrenje i po molbi iračke vlade. Istovremeno, ta koalicija je formirana mimo SB UN i proširila svoja dejstva na teritoriju Sirije bez saglasnosti njene vlade", rekao je Medvedev, prenosi Tanjug.

On smatra da je mešanje spolja u pitanja Sirije nedopustivo i naglasio da političko rješenje nema alternative.

"Politički izlaz iz sirijskog konflikta jedino je moguć, alternative nema, u suprotnom će se nastaviti rat i haos", kazao je Medvedev.

Prema njegovim riječima, Sirijci bi trebalo sami da odluče ko će rukovoditi njihovom državom i niko nema pravo da to čini umesto njih.

Rusija, kako je kazao Medvedev, i dalje namjerava da pomaže sirijskom narodu u rešavanju socijalno-ekonomskih problema, kao i da organizuje konsultacije zvaničnog Damaska i predstavnika umjerene sirijske opozicije, kako bi se stvorila klima povoljna za dijalog.

Medvedev je istakao da borba protiv IS treba da se vodi ujedinjenim naporima pod okriljem UN.

"Napori jedne države nijesu dovoljni za uspješno suprotstavljanje novom globalnom zlu - međunarodnim teroristima iz IS, Džebhat al-Nusre i drugih radikalnih grupa. Potrebno je ujedinjavanje čitave međunarodne zajednice", kazao je on.

Portal Analitika