Politika

VUJOVIĆ: Demokratski front širi antizapadno raspoloženje

Insajderska priča o sastanku Mitje Drobniča sa predstavnicima Kneževićeve DNP, kao i šema međunarodnog uticaja, koju je u razgovoru za Pobjedu predstavio lider PzP Nebojša Medojević, izazvala je brojne reakcije u domaćoj i međunarodnoj javnosti. Ali i otvorila pitanje - da li su strane diplomate u razgovorima sa crnogorskim političarima samo zainteresovani posmatrači željni informacija ili se, ipak, iza zatvorenih vrata odigravaju i brojne konsultacije i lobiranja?
VUJOVIĆ: Demokratski front širi antizapadno raspoloženje
Portal AnalitikaIzvor

Analitičar Zlatko Vujović objašnjava kako je sasvim prirodno da se strane diplomate, tokom susreta sa svojim sagovornicima u Crnoj Gori, trude da prikupe što više informacija. - Oni pišu izvještaje svojim vladama, te se prirodno trude da predvide moguće scenarije raspleta političke krize u Crnoj Gori. Kada govorimo o nekakvim igrama zavjere, moguće da nekad neki diplomata izađe malo iz svoje nadležnosti. Međutim, moje iskustvo sa zapadnim diplomatama je bilo takvo da se ne može govoriti da oni pokušavaju vaninstitucionalno mijenjati vlast u Crnoj Gori – kazao je Vujović za Pobjedu. Posebno su apsurdne priče, kako ocjenjuje, da je Štefan File, nekadašnji evropski komesar, mogao mijenjati vlast u Crnoj Gori ili negdje drugdje. - Ko poznaje način donošenja odluka u EU jasno mu je da Unija nije nikakva jedinstvena politička adresa, te da mišljenje jednog komesara, kakvo god bilo, nije isključivi zvani- čan stav EU. Stoga i vjerujem da pisanje o navodnoj ulozi Filea je predimenzionirano. Da je i htio da radi to što mu se stavlja na teret, nije imao stvarne institucionalne snage – rekao je Vujović za Pobjedu. Podsjetimo, jedan od čelnika Fronta Nebojša Medojević našem listu je kazao da je američka ambasada stajala iza, kako ga naziva, pokušaja kreiranja opozicionog „tima B“, kojeg bi predvodio Krivokapić. Zlatko Vujović smatra da se Demokratski front, u traženju ključa za sprečavanje dalje erozije podrške, vraća jedinom što mu je ostalo – širenju antizapadnog raspoloženja. - Mislim da je riječ, prije svega, o pokušaju predimenzioniranja kompletnog slučaja od strane političkog bloka kojem je podrška u stalnom padu, kao i njihova ljutnja što više nijesu pozivani na značajne sastanke kao lideri opozicije – ocjenjuje Vujović. Prema njegovim riječima, vidljivo je da predstavnici DF-a više nijesu viđeni kao lideri opozicije od strane ključnih zapadnih partnera. - Ne samo zbog sve više domi nirajućih antizapadnih stavova, već i zbog značajnog pada podrške javnosti. U međuvremenu, neke nove partije su uzele dio njihove podrške. Umjesto da sagledaju razloge pada podrške, pokušavaju opravdanje za to naći u teorijama zavjere – navodi Vujović koji tvrdi da Crna Gora treba maksimalno da uvažava strane diplomate, jer oni ne predstavljaju sebe, već svoje zemlje. - Stoga ako i postoje neki problemi u razumijevanju, to treba razrješavati na višem nivou, diskretno, a ne nikako dozvoliti da oni budu predmet besprizorne negativne medijske kampanje. Takvi udari na strane diplomate nijesu poruka njima samima već onima koje oni predstavljaju. Ne vidim nikakvu korist da se Crna Gora konfrontira sa zvaničnim Briselom, odnosno Vašingtonom, stoga i vjerujem da će se kampanja tabloida protiv ambasadora Drobniča zaustaviti – kaže Vujović.

Primarna meta ovih udara, kako ocjenjuje Vujović, nijesu strane ambasade već - lideri konkurentskih opozicionih partija kojima se pokušava nalijepiti etiketa da su pod kontrolom stranih centara moći.

- Uvođenjem teme NATO-a i predstavljanjem da je suprotstavljanje učlanjenju Crne Gore u NATO glavni razlog podjela u DF-u i napuštanja Lekića, pokušava se odigrati potez da se privuku antizapadno orijentisani birači, odnosno da se diskredituje njihova glavna konkurencija – smatra Vujović. Kao glavnu metu prvaka DF-a Vujović vidi, ne predsjednika SDP-a Ranka Krivokapića, već lidera Demosa Miodraga Lekića, bivšeg čelnika Fronta.

- Kratkoročno, ovaj potez može donijeti nešto više podrške DF, međutim srednjoročno gledano, ovakvi potezi vode njegovoj daljoj marginalizaciji. Kao što je kontraproduktivno što neki centri bliski vlasti napadaju strane diplomate, tako je i ovaj udar DF, jednim dijelom na strane diplomate, bumerang čije će negativne političke efekte osjetiti – zaključio je Vujović. (Pobjeda)

Portal Analitika