Region

Slovenija ne pristaje na izlazak Hrvatske iz arbitraže

Slovenija je obavijestila Stalni arbitražni sud u Hagu (PCA) da ne pristaje na jednostrani izlazak Hrvatske iz arbitraže o granici, objavilo je danas slovenačko ministarstvo vanjskih poslova.
Slovenija ne pristaje na izlazak Hrvatske iz arbitraže
Portal AnalitikaIzvor

Time je odgovorilo na poziv suda da se izjasni o hrvatskom izlasku iz arbitražnog postupka.

PCA je od Ljubljane zatražio i da imenuje novog slovenačkog arbitra, nakon ostavke Ronija Abrahama.

Slovenačko ministarstvo navelo je da mu nisu poznati razlozi Abrahamove ostavke, da arbitražni proces treba da se nastavi i da će Ljubljana svog novog arbitra imenovati u predviđenom 15-dnevnom roku.

"Imamo potpuno povjerenje u nezavisnost i nepristranost arbitražnog suda, te očekujemo da će on u punom sastavu što prije nastaviti sa svojim poslom, te u skladu sa arbitražnom sporazumu donijeti presudu", stoji u saopšenju.

 

PCA je ranije u srijedu izvijestio da je Abraham podnio ostavku na dužnost arbitra. Obavijestio je Sud da je pristao na imenovanje u nadi da će to "pomoći u obnovi povjerenja između strana u postupku i omogućiti normalan nastavak procesa, uz odobrenje obiju strana".

Uvidjevši da "trenutna situacija ne može ispuniti ta očekivanja", sudija Abraham zaključio je da za njega "nije više primjereno" da bude arbitar u pomenutom postupku, navodi se u saopštenju PCA.

U skladu sa Sporazumom o arbitraži, PCA je pozvao slovenačku vladu da imenuje drugog arbitra i da iznese primjedbe na pismo od 31. jula koje je poslala Hrvatska.

Tim pismom Hrvatska je izvijestila da "ne može nastaviti proces arbitraže u dobroj vjeri", podsjeća sud.

Ljubljana je 27. jula za novog sudiju u arbitraži za granicu s Hrvatskom imenovala francuskog pravnika i predsjednika Međunarodnog suda pravde (ICJ) Abrahama, nakon izbijanja afere nazvane Pirangejt.

Kada je izbila afera slovenački sudija u arbitraži Jernej Sekolec podnio je ostavku, a Ljubljana je na to reagovala iznenađujućim imenovanjem stranog arbitra, iako zakon predviđa da slovenački arbitar mora biti slovenački državljanin koji je bio na dužnosti u ustavnom ili vrhovnom sudu. Neki su tvrdili da je riječ o "genijalnom" manevru premijera Mire Cerara nakon skandala koji su, kako se govori u Sloveniji, priredile hrvatske obavještajne službe "kompromitovanjem" arbitraže.

Afera "arbitraža" izbila je kada su hrvatski mediji objavili transkripte koji pokazuju da su se slovenački sudac pri arbitražnom sudu i slovenačka diplomatkinja dogovarali o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudija u postupku o granici između Slovenije i Hrvatske. Prema transkriptu i audio zapisu razgovora sudije Jerneja Sokoleca i Simone Drenik, arbitražni sud bi dodijelio veći dio zaliva Sloveniji.

(Slobodna Dalmacija)

Portal Analitika